Astfel, cei care intra in categoria consumatorilor vulnerabili ce vor beneficia de energie electrica la un pret redus vor fi stabiliti de institutiile de protectie sociala abilitate, iar subventiile nu vor mai proveni de la societatile de energie electrica.

Regulamentul de furnizare a energiei electrice catre consumatorul vulnerabil, adoptat prin HG 1007/2004, va intra in functiune pana la data deschiderii totale a pietei energiei in Romania. “Tariful social nu ar trebui sa dispara, ci ar trebui sa se formeze dupa un alt mecanism.

Institutiile statului trebuie sa ne dea niste criterii clare despre ce inseamna consumator vulnerabil”, sustine presedintele ANRE.

De asemenea, va aparea un furnizor de ultima optiune pentru consumatorii casnici care nu vor sa se transfere catre alta societate de distributie a energiei electrice. Acesti furnizori vor avea preturi “mai mult sau mai putin reglementate”, indica Jean Constantinescu.

Acesta a asigurat ca nici gigacaloria nu se va scumpi in aceasta iarna, indicand ca pretul national de referinta la energie termica, de 896.000 de lei, nu se va modifica in urmatoarele doua, trei luni.

Acest tarif national de referinta va disparea in mod gradual pana in 2007, urmand in schimb sa se aplice mecanisme de protectie sociala. Legat de cresterea alarmanta a preturilor la combustibili, Constantinescu a precizat ca acest lucru va afecta energia produsa pe baza de gaze naturale si pacura, care la noi in tara reprezinta 20-25 la suta din volumul total.

“Pentru aceasta componenta va aparea o scumpire corelata cu cresterea pretului la combustibili”, a adaugat acesta.

In UE, costul energiei electrice este aproape dublu fata de cel din tara noastra, dar salariile sunt cel putin triple

In tara noastra, pretul mediu pentru energia electrica este de 77 dolari/MWh pentru consumatorii casnici si de 69 de dolari/MWh pentru cei industriali.

Asta in conditiile in care in alte tari membre ale Uniunii Europene, tarifele practicate sunt intre 93 de dolari in Islanda, si 171 de dolari/MWh in Italia.

In Cehia, consumatorul casnic plateste pentru energie 113 dolari/MWh, in conditiile in care salariul mediu net, de 500 de euro pe luna, este de aproape cinci ori mai mare decat cel al unui cetatean roman.

In Letonia, Lituania, Estonia si Bulgaria, tarifele sunt mai mici decat in tara noastra. Astfel, in Letonia, pretul electricitatii este de 61 de dolari/MWh, in Lituania, de 67, in Estonia, de 69, iar in Bulgaria, de 70 de dolari/MWh.

Dar in tarile baltice salariile sunt superioare celor din Romania, in jurul a 300 de euro.

In Romania, salariul mediu net este in prezent de

5.800.000 de lei, adica 140 de euro.