Incepind cu 23 august, Institutul Roman pentru Pace (PATRIR) vrea sa-i aduca pe romani in munti, sa apere Rosia Montana de un proiect minier menit sa distruga intreaga zona a Apusenilor.

Brat la brat cu Greenpeace, Asociatia Aurarilor Alburnus Maior, Rebel Music si Mindbomb, PATRIR convoaca pe oricine e ingrijorat de ce s-ar putea alege de Valea Ariesului in urma proiectului minier de la Rosia Montana la un mars de solidaritate.

Marsul va incepe pe 23 august, la Cluj-Napoca, sub o deviza de la Constantin Noica citire: “O idee nu e mare decit daca poti sa iesi cu ea pe strada!”. Participantii care vor pleca spre Rosia Montana din Cluj-Napoca si vor parcurge, in medie, 25 de kilometri pe zi vor avea nevoie de saci de dormit, tacimuri, lanterna, termos si, optional, instrumente muzicale.

Marsul la care vor lua parte celebritati din lumea muzicii, teatrului si televiziunii se va incheia pe 28 august, la Rosia Montana, cu un megaconcert sustinut de Zdob si Zdub, Parazitii, Vita de Vie, Luna Amara, Unu, Zale si Bitza.

“Pe parcursul marsului vom sta de vorba cu locuitorii de pe Valea Ariesului si ii vom intreba ce cred ei despre exploatarea miniera si despre felul in care aceasta ii va afecta.

Sintem constienti ca nu vom putea opri proiectul, dar vrem sa sensibilizam societatea civila si sa facem cunoscuta parerea localnicilor pe care pina acum nu i-a intrebat nimeni nimic”, declara Ioana Tisca, voluntar in campania “Salvati Rosia Montana!”.