Ministerul Agriculturii va avea la dispozitie, in aceasta toamna, vreo 400 miliarde lei pe care-i va putea redistribui catre atit de necesarele cheltuieli menite sa seduca electoratul.

Institutiei i s-au repartizat 400 miliarde lei (aproximativ 10 milioane de euro) pentru a stimula exporturile de produse agroalimentare catre tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, prin acordarea unor prime de export. Pina acum nu s-au alocat din acest fond decit 3,5 miliarde lei (0,8a din fonduri) cu care au fost premiate exporturile de vin.

Surse din cadrul ministerului sustin ca, probabil, banii ramasi vor fi folositi pentru acordarea de subventii in campania agricola de toamna. Anul trecut insa, ministerul a avut la dispozitie 200 miliarde lei pentru primele de export si a alocat jumatate din bani, restul fiind redirectionati catre fondul de rezerva la dispozitia guvernului.

Directorul Directiei Buget-Finante din cadrul Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, spune ca redistribuirea banilor nu se poate face decit printr-o rectificare a bugetului.

Surse guvernamentale declara ca, prin alocarea celor 400 miliarde, executivul a intentionat sa stimuleze producatorii romani in vederea cuceririi de noi piete, cum sint cele din Asia sau Rusia.

Numarul mic de solicitari arata insa ca exportatorii romani nu sint deocamdata interesati de acest lucru si probabil ca, daca ar fi fost consultati inainte de luarea acestei decizii, cele 400 de miliarde de lei nu ar mai fi stat blocati mai bine de o jumatate de an pentru ca, pina la urma, sa fie folositi in scopul cresterii subventiilor pentru agricultori in plina campanie electorala.

Cei mai multi exportatori romani isi desfac produsele pe piata UE, iar pe aceasta relatie comerciala nu se acorda prime de export. Mecanismul prin care exportatorul ajunge la bani este mai complicat si presupune ca primele de export sa fie mai intii negociate de patronate cu ministerul.

Abia dupa asta, in conditiile in care pentru produsul exportat exista o prima negociata, exportatorul poate beneficia de bani. Moldovan declara ca numarul mic de solicitari reflecta cel mai bine situatia comertului exterior al Romaniei.

In ce priveste balanta comerciala cu produse agroalimentare, Romania a importat produse de aproape 700 de milioane euro si a exportat de numai 188 de milioane euro. Principala piata de desfacere a fost UE, unde s-au vindut produse de 120 de milioane de euro (63% din totalul exporturilor).

Daca ministerul ar fi intentionat sa stimuleze tot exportul de produse agroalimentare catre tari din afara UE, atunci banii alocati i-ar fi permis ca, pentru fiecare 7 euro exportati, sa dea o prima de un euro. Pentru asta n-ar fi avut nevoie de intermedierea patronatelor, ci doar de documentul pe baza caruia, de altfel, se si da prima, respectiv dovada ca exportul a fost efectuat.

3,5 miliarde lei pentru vin

Singurii care si-au intocmit documentatia completa si au primit aprobarea pentru prime de export sint exportatorii de vinuri. Acestia vor beneficia de suma de 4.000 de lei/litru de vin DOC sau sampanie. Presedintele Organizatiei Interprofesionale Vie si Vin, Petre Mocanu, declara ca necazul nu porneste de la suma mica.

“Problema este ca prin acordurile comerciale la care Romania este parte s-a aprobat un contingent mic, de doar 8.080 de hectolitri, ce poate primi astfel de sustinere din partea statului”, spune Petre Mocanu. Suma alocata exportatorilor de vin este de 3,5 miliarde lei.

Presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari, Ilie Van, declara ca pentru a intra pe alte piete decit UE trebuie acordate prime la acelasi nivel cu cele din tarile comunitare. “Pe alte piete concuram si cu produse provenite din UE si daca primele lor sint mai mari nu avem nici o sansa sa fim competitivi”, afirma Ilie Van.

Procesatorii de carne au si ei posibilitatea sa primeasca prima pentru export, insa deocamdata nu se grabesc. “Nu am avansat in discutiile cu Ministerul Agriculturii, dar este vina noastra. Pina acum nu am strins toate datele necesare.

De fapt, avem doar citiva producatori interesati pentru ca este greu sa te gindesti la export cind materia prima din tara ta este mai scumpa decit cea in tarile in care poti exporta. Disponibilul pentru export este de 3.000-4.000 de tone de produse”, declara Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

In plus, spune Visan, cele mai mari cantitati de mezeluri romanesti se exporta in prezent pe pietele tarilor din UE, iar pe aceasta relatie comerciala nu se acorda prime de export.

Presedintele Organizatiei Interprofesionale Cereale si Produse Derivate, Aurel Popescu, declara ca a inaintat M A o solicitare privind acordarea de prime la exportul de faina, paste si biscuiti. “Putem iesi la export cu 100.000 de tone de faina, 5.000 de tone de paste si 5.000 de tone de biscuiti. Deocamdata nu am primit raspuns de la Ministerul Agriculturii.

Procedurile pentru obtinerea primei. La Ministerul Agriculturii se gasesc datele privind cantitatile de produse ce pot fi exportate. Fiecare patronat negociaza cu ministerul cuantumul primei. Dupa stabilirea valorii, orice societate din domeniul pentru care s-a aprobat prima poate solicita banii. Asta cu conditia sa faca dovada ca exportul a fost efectuat.

Dosarul cu documentatia (dovada ca au fost incasati banii din export, declaratia vamala etc.) se depune la Ministerul Agriculturii. Acesta deschide acreditiv la Ministerul Finantelor. In final, banii ajung la Ministerul Agriculturii, care poate efectua decontarea. Principiul de baza in acordarea primelor este “Primul venit, primul servit”.