V-ati surprins probabil uitindu-va cu mare atentie la concursurile de inot sincron sau de natatie, desi nu sint pe lista voastra de sporturi favorite. Le recomand Olimpiada fanaticilor de tot felul, dinamovistilor inflacarati, stelistilor, rapidistilor, adica acelor oameni pentru care sportul nu mai e de foarte mult timp un simplu sport.

Mi se pare foarte important ca un om sa-si cultive pasiunile. Insa pericolul transformarii pasiunii in obsesie nu poate fi abolit, in cazul sportului, decit printr-o cura de “descentralizare” olimpica.

Nu-mi place gimnastica. Din simplul motiv ca toata topaiala pe birna, sol etc. este de un artificial insuportabil. Acea “impresie artistica” pe care se straduiesc s-o faca gimnastii ma face sa schimb canalul. Si totusi, luni seara m-am surprins nu numai ca petrecusem deja ore in sir privind competitia masculina de gimnastica, ci si urlind la caderea concurentului roman.

Aici as face o precizare prin care imi voi pune multi patrioti in cap. Ma enerveaza tot heirupul media: “hai ai nostri! de ce n-avem medalii? de ce atit de putine?” etc. Nu sint nici dintre aceia care sa suporte ipocrizia lui “important e sa participi”.

Dar cind sint priviti cu repros sportivi de la natatie sau de la “spada” sau de la “haltere” pentru ca nu ne-au impodobit tara cu medalii, mi se pare ca ne aflam in plin film prost.

Din patru in patru ani invat parca sa apreciez efortul individual si cu adevarat admirabil al unor participanti la olimpiada. Fotbalistii, ca si fetele si baietii din showbiz, traiesc foarte mult si din presa. In schimb, de Camelia Potec, de exemplu, auzim din patru in patru ani si ne mai trezim ca ii cerem imposibilul doar ca sa simtim bucuria natiei... Nu prea avem dreptul sa le cerem nimic.

Cu fotbalistii traim zi de zi, sintem ca intr-o casnicie cu nervi, bucurii si certuri. Cu sportivii de la canotaj, natatie si alte sporturi rare ne intilnim doar la Olimpiada. In restul timpului uitam ca exista. De aceea, zic eu, trebuie doar sa ne bucuram de ei si de ceilalti sportivi “scumpi la vedere” si nu ar trebui sa fim obsedati toata ziua de topul pe natiuni la Jocuri.