Este prea putin probabil ca radiatiile puternice, bombele nucleare, poluarile cu deseuri radioactive sau atacurile teroriste la obiective cu potential nuclear sa afecteze in viitorul apropiat teritoriul tarii noastre.

Cele mai multe emisii radioactive, cu o oarecare sansa de a leza populatia, se datoreaza tehnicii medicale din radiologie, a aratat ieri, intr-o conferinta de presa, Lucian Biro, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN).

Acesta a subliniat ca „peste 50% din aparatura medicala de acest tip ar trebui inlocuita treptat, deoarece da o doza putin mai mare de radiatii decat ar trebui, desi in nici un caz la un nivel cu adevarat periculos pentru sanatate“.

Cele aproximativ 800 de instalatii radiologice (cum sunt, de exemplu, cele de radiologie dentara sau de radioscopie pulmonara) care, conform reglementarilor europene, ar trebui sa dispara pana la sfarsitul anului 2005 sunt in marea lor majoritate vechi de mai multe zeci de ani, fiind inregistrate chiar doua care au fost fabricate in… 1938.

Nu numai ca instalatiile sunt vechi, a aratat presedintele CNCAN, dar multe dintre ele, fie vechi sau noi, nu sunt intretinute la parametrii corespunzatori de spitalele in care functioneaza. „Spitalele nu si-au prevazut in bugetele de cheltuieli bani pentru aceste instalatii, iar intretinerea lor, ca si verificarile periodice, costa“, a subliniat Biro.

De altfel, cel mai mare numar de controale, dintre care unele soldate cu amenzi, s-au facut la institutiile medicale. Din verificarile facute in acest an, la 900 de institutii (din care 459, adica51%, din domeniul medical), au rezultat 48 de sanctiuni cu amenzi in valoare de peste un miliard lei. Totusi, doar o parte din acestea au fost achitate.

S-au platit 31 de amenzi in valoare de 331 de milioane de lei, 17 amenzi in valoare de 698 milioane de lei nu au fost achitate, iar cinci au fost contestate in Justitie, unde spitalele au si castigat doua procese, pe motiv ca nu au bani. Cu toate acestea, conform responsabililor de la Ministerul Sanatatii, se pare ca procesul de modernizare este in desfasurare.

„Printr-o hotarare de Guvern s-a introdus masura ca, pana la finele anului in curs, sa fie modernizate 18 asemenea instalatii, iar pentru totalul instalatiilor ce trebuie modernizate pana la sfarsitul lui 2005, s-a alocat o suma de aproximativ 260 de miliarde lei“, ne-a declarat inginerul Vasile Nimara, consilier personal al ministrului Sanatatii pe probleme de tehnica medicala.

El a mai precizat ca intretinerea instalatiilor nu se face cu bani din bugetul ministerului, ci din fondurile proprii ale spitalelor, de la buget alocandu-se doar sumele necesare achizitionarii si instalarii.

In momentul de fata, autorizarea de catre CNCAN a unei instalatii radiologice costa in medie 30 de milioane de lei si este data pentru o perioada de cinci ani. Institutia obtine anual, din taxe, aproximativ 43 de miliarde de lei, desi, conform lui Lucian Biro, functionarea optima ar impune un necesar de 123 de miliarde.