Contractul confidential incheiat intre Ministerul Administratiei si Internelor cu consortiul franco-german EADS privind construirea unui sistem de supraveghere electronica a granitelor Romaniei a trecut din zodia tacerii in cea a dezinformarii. Volumul total al investitiei este de peste un miliard de euro, consortiului franco-german revenindu-i 650 milioane de euro.

Ieri, chestorul-sef Aurel Neagu, seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), principalul beneficiar al proiectului, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca cel putin 250 de milioane de euro din proiect vor fi suportati de PHARE, restul sumei urmand sa fie completata prin garantii guvernamentale.

Seful IGPF a spus ca in anul 2003, Politia de Frontiera a beneficiat de doua programe PHARE. Primul a fost in valoare de 30 de milioane de euro, din care au fost absorbiti numai 26 de milioane de euro, iar al doilea proiect a fost in valoare de 48 de milioane de euro, suma ce urmeaza sa fie absorbita prin programele Politiei de Frontiera.

Potrivit chestorului-sef Neagu, pentru anul 2004, Politia de Frontiera va mai beneficia de inca 170 de milioane de euro veniti dinspre PHARE. Astfel, cele 248 de milioane de euro reprezinta contributia PHARE la proiectul de securizare a frontierei.

Referitor la secretizarea contractului facut si cu bani publici, Neagu sustine ca infractorii ar fi fost pusi in garda, daca proiectul ar fi fost facut public. Despre modul cum a fost incheiat contractul cu firma EADS, si anume fara licitatie, chestorul-sef ne-a asigurat ca firma respectiva este cea mai tare in domeniu, lucru verificat chiar de dansul, printr-o vizita facuta la sediul societatii.

Numai ca afirmatiile lui Neagu sunt contrazise total de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. La solicitarea noastra, Biroul de presa al Delegatiei ne-a transmis ca desi programul PHARE 2003 a avut o componenta de intarire a managementului frontierelor in valoare de aproximativ 10 milioane de euro, nici un euro nu a avut ca destinatie contractul cu EADS.

Mai mult, Delegatia Comisiei Europene afirma nici mai mult nici mai putin decat ca nu are cunostinta despre contractul de 650 milioane euro pe care EADS urmeaza sa il primeasca. Raspunsul comisiei este redactat in limba engleza, ceea ce sugereaza ca vine direct de la Bruxelles.

O alta intrebare la care oficialii romani nu au raspuns este cine incaseaza diferenta de peste 350 de milioane de euro, care face parte din contract, dar nu este destinata EADS.