Proprietarii de centrale termice ar putea scapa de plata taxelor de autorizare a instalatiei, dar si de cautarea unei firme care sa dea autorizatia de functionare valabila pentru urmatorii doi ani.

Societatea de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud a anuntat ieri ca, in scurta vreme, isi va largi obiectul de activitate si se va ocupa gratis si de verificarea periodica a centralelor termice de uz casnic. Aceeasi decizie urmeaza sa fie luata si de societatea de distributie Distrigaz Nord.

Initiativa are insa mari sanse sa declanseze un adevarat razboi pe piata autorizatiilor de functionare a centralelor termice, in conditiile in care Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor ISCIR a autorizat pina acum sute de firme care sa efectueze revizia centralelor contra cost.

ISCIR nu stie nimic

Conducerea societatii Distrigaz Sud a anuntat ieri ca, in scurta vreme, se va implica si in elaborarea de autorizatii de functionare a centralelor.

“Pentru exploatarea in conditii de siguranta a centralelor termice de uz casnic, simultan cu efectuarea verificarilor si reviziilor tehnice periodice a instalatiilor de utilizare a gazelor naturale, Distrigaz Sud va efectua si verificarea tehnica periodica in vederea emiterii de autorizatii de functionare a acestor centrale”, se arata in comunicatul dat publicitatii ieri de societate.

Verificarile si autorizarea centralelor termice se vor face gratuit, ne-a declarat ieri Liviu Duinea, directorul general al Distrigaz Sud. El a adaugat ca a luat aceasta decizie din cauza miilor de sesizari, scrisori sau telefoane primite de la abonati cu centrale termice si ca o hotarire similara va fi luata si de Distrigaz Nord.

Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor nu este la curent cu decizia distribuitorilor de gaze naturale. Unele dintre firmele specializate in autorizarea centralelor considera anuntul Distrigaz alarmist, avind in vedere faptul ca distribuitorul de gaz nu dispune, cel putin la aceasta ora, nici de dotarile si nici de specialistii necesari pentru a autoriza cele citeva sute de mii de centrale.