INSOMAR a dat publicitatii un sondaj de opinie in care candidatul PSD la Presedintie este cotat cu 41% fata de doar 24% cat are Stolojan * Partidul de guvernamant aduna 36% din optiunile de vot, mai mult cu zece procente decat Alianta D.A.

Liderul PSD Adrian Nastase este cotat in momentul de fata drept principal favorit in cursa pentru Cotroceni, iar partidul pe care il conduce are cele mai mari sanse de a castiga alegerile din toamna, releva datele sondajului national "Politus 2004", realizat, in perioada 11-15 august, de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR).

Conform raportului de cercetare difuzat ieri, daca in aceste zile ar avea loc alegeri pentru functia de presedinte al Romaniei, Nastase (41%) ar intra in turul doi impreuna cu Theodor Stolojan (24%) si l-ar invinge pe reprezentantul Aliantei PNL-PD dupa o confruntare destul de stransa (fig. 1; 3). Ceilalti virtuali concurenti par sa nu conteze in intrecerea prezidentiabililor.

Studiul INSOMAR reflecta o slaba sustinere pentru candidati precum Corneliu Vadim Tudor sau Lia Roberts. Pe celalalt front, in competitia partidelor (fig. 2), PSD aduna cele mai multe optiuni de vot (36%), devansand Alianta D.A. (26%), PRM (9%), UDMR (5%).

Cei mai multi dintre subiectii chestionati de INSOMAR spun ca, dintre personalitatile politice active, il apreciaza indeosebi pe Nastase, numarul celor care il indica pe Ion Iliescu fiind aproape de trei ori mai mic (fig. 4). Insa majoritatea romanilor apreciaza ca, dupa alegerile din noiembrie, cel mai nimerit pentru ocuparea functiei de prim-ministru ar fi altcineva decat actualul premier.

Mai bine de un sfert din populatie considera ca lui Mircea Geoana i-ar sta bine in fruntea Guvernului. Stolojan si Basescu se bucura, fiecare, de sustinere la un nivel de 20 de procente. Calculele s-au facut fara a-i include pe cei 30% care nu au raspuns la aceasta intrebare (fig. 5).

Revenind la PSD, sondajul reflecta, pentru luna august, o imbunatatire a imaginii acestui partid in ochii electoratului, dar si un regres al Aliantei PNL-PD dupa doua luni de la alegerile locale (fig. 6). De amintit ca, in perioada mentionata, cercetarile sociologice au evidentiat formatiunea D.A.

in topul preferintelor romanilor, capitalul sau de simpatie fiind egal sau chiar mai mare decat cel al PSD. In alta ordine de idei, jumatate dintre romani sustin ca social-democratia este orientarea politica ce se apropie cel mai mult de convingerile lor. Liberalismul este preferat de 30% din populatie, crestin-democratia de 10%.

Nationalisti se declara 6,5%, iar comunisti mai putin de un procent (fig. 7).

Intrebati care este cea mai importanta problema a Romaniei in viziunea lor, oamenii s-au plans de nivelul de trai, veniturile scazute ale populatiei, saracie. In planul doi au pus coruptia si numarul scazut al locurilor de munca (fig. 8). Cel mai in masura sa rezolve problema indicata este, in viziunea a 48% dintre subiecti, Guvernul (fig. 9).

Romanii spera sa duca o viata mai buna dupa alegerile din toamna (fig. 10) si dau de inteles ca vor merge la vot (fig. 11).

Aproape 70% dintre intervievati au declarat ca au o parere buna despre activitatea actualului Executiv, daca ar fi sa o compare cu cea a guvernelor anterioare (fig. 12). Subiectii INSOMAR mai sustin ca, in ultimul an, sansele Romaniei de a intra in Uniunea Europeana in 2007 au crescut (fig. 13), iar lucrurile vor merge bine daca trenul integrarii va fi manevrat tot de un guvern PSD (fig 14).

"Politus 2004" din luna august surprinde, spre final, parerile romanilor cu privire la situatia din Transnistria. Potrivit sondajului, problema inchiderii scolilor cu predare in limba romana este cunoscuta de trei sferturi din populatie, iar majoritatea celor care au auzit despre acest subiect pledeaza pentru rezolvarea crizei pe cale diplomatica (fig. 15; 16).

O alta chestiune ridicata de INSOMAR este legata de dosarul intocmit de PNA in cazul privatizarii flotei romane. Aici, opiniile populatiei vizavi de vinovatia sau nevinovatia lui Traian Basescu sunt impartite. In conditiile in care 38% evita sa se pronunte, cei mai multi dintre respondenti afirma ca fostul ministru al Transporturilor este nevinovat (fig. 17).

Sondajul INSOMAR a fost realizat pe un esantion de 1112 de persoane, reprezentativ la nivel national. Intervalul de incredere pentru rezultatele obtinute este de +/-3%, corespunzator unui nivel de incredere de 95%. (O.B.)

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru functia de presedinte al Romaniei, Dvs. pe cine ati vota?

Theodor Stolojan 24%

Adrian Nastase 41%

Nu sunt hotarat 20.3%

CV Tudor 7.6%

Altcineva 2.6%

Traian Basescu 1.8%

Mircea Geoana 1.8%

Lia Roberts 0.9%

Daca duminca viitoare ar avea loc alegeri generale cu ce partid sau alianta politica ati vota?

Alianta D.A. 25.9%

NU sunt hotarat 18.6%

PRM 8.6%

UDMR 4.8%

PUR 2.2 %

PNG 1.4%

Altul 2.4%

PSD 36.1%

Care este personalitatea politica actuala din Romania pe care DVs. personal o apreciati cel mai mult?

Theodor Stolojan 21.9%

Ion Iliescu 11.0%

Mircea Geoana 9.9%

Traian Basescu 9.8%

C.V. Tudor 7.4%

Altii 5.8%

Niciunul 2.3%

Adrian Nastase 31.8%

Care din urmatoarele orientari politice se apropie cel mai mult de convingerile dvs?

Liberalism 30.3%

Social-democratie 52.3%

Crestin-democratie 10.2%

Nationalism 6.5%

Comunism 0.7%

In ce masura considerati ca este importanta participarea dvs.la vot?

In mare masura 44.7%

in foarte mare masura 27.8%

in foarte mica masura 10.3%

in mica masura 17.1%

Cum apreciati activitatea Guvernului actual, comparativ cu activitatea celorlate guverne de dupa 1990?

oarecum mai buna 54.1%

oarecum mai slaba 19.3%

mult mai slaba 12.5%

mult mai buna 14.2%

Care credeti ca este guvernul care ar ajuta cel mai mult Romania pentru integrare in Uniunea Europeana?

un guvern al aliantei D.A. 33.0%

un guvern PSD 46.6%

oricare dintre acestea 14.0%

un guvern PRM 6.4%

Dvs. personal ati auzit de problema inchiderii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria?

Da 74.8%

Nu 25.2%

Din punctul dvs de vedere, in ultimul an sansele Romaniei de a intra in Uniunea Europeana in 2007...

au ramas la fel 30.9%

au scazut 7.6%

au crescut 61.6%