In Romania se vorbeste mult despre libertatea de exprimare si libertatea presei si poate si mai mult de piedicile care se pun impotriva acestor manifestari democratice. Ca in alte tari europene, exista o institutie care reglementeaza, supravegheaza, si din ce in ce mai des, penalizeaza jurnalistii cand acestia “calca pe langa”...

Doar ca excesul de zel nu le lipseste nici supraveghetorilor.

Intotdeauna exista insa si forme de “rezistenta”. Daca iei un grup de jurnalisti (de la Capital, Curentul, Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Libertatea Mediafax, Reuters, Prima TV, TVR si Antena1) adaugi un pic de Internet, obtii Asociatia Editorilor de Presa OnLine ( AEPO). Si daca anchete.ro sau revistapresei.ro nu erau destul (desi sar binisor de 150.

000 vizitatori/cititori/spectatori lunar), AEPO, a lansat de curand si prima televiziune care emite exclusiv pe internet: www.tvweb.ro , in colaborare cu centrul Pentru Jurnalism Independent si cu sprijinul UE, prin programul PHARE.

Aflat intr-o prima faza, proiectul tvweb.ro (dezvoltat de catre firma Zitec - www.zitec.ro) are un mare succes, in ciuda limitarilor impuse de calitatea conexiunilor internet romanesti. Tocmai din cauza acestor limitari, pe tvweb.ro puteti vizualiza emisiunile AEPO in direct (sau inregistrate) in versiune audio-video, in versiune audio sau numai in format text.

In prima zi de lansare, situl a avut peste 2,500 de tele-web-spectatori, ceea ce demonstreaza interesul internautilor romani fata de acest mod alternativ de comunicare.

Avantajele sunt multe: pe TvWeb nu o sa vedeti nici o bulina rosie in coltul ecranului, si (inca) nu poate fi pus la colt de catre diverse institutii “binevoitoare”.

In acest moment TvWeb va ofera un numar redus de emisiuni saptamanale:

« La Colt ! », un talk show interactiv, cu si despre profesionistii din presa si « Tribuna », o emisiune ce aduce in atentia opiniei publice cazuri sociale limita. In afara invitatilor din studio si interventiile telefonice, teleinternautii pot interveni in timpul emisiei cu intrebari si comentarii pe chat, preluate de catre moderator in timp real.

Din studioul TVWeb s-au transmis pana acum sapte emisiuni, avand ca invitati vedete din presa si din societatea civila: Cristian Stefanescu ( Deutsche Welle), Alina Mungiu Pippidi (Societatea Academica Romana), Costi Rogozanu (Ev.

Zilei), Liviu Avram (Adevarul), Cristian Ghinea ( SAR), Mircea Toma (Academia Catavencu), Manuela Preoteasa ( Antena 1), Oana Ganea (Agentia de Monitorizare a Presei), Toni Hritac (Ziarul de Iasi), Nicoleta Bichescu (Ziarul de Bacau), Ino Ardelean

(ziaristTimisoara), Alexandru Bradut Ulmanu (Universitatea Bucuresti), Cristian Parvulescu (analist politic), Bogdan Ficeac (Romania Libera), Ovidiu Nahoi (analist politic), Calin Rotarus(ArboMedia) etc.

Moderatorul intalnirilor este Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Succesul obtinut i-a determinat pe jurnalistii din AEPO sa decida sa dezvolte acest proiect, urmand ca urmatoarea versiune a sitului sa fie un post TV in adevaratul sens a cuvantului, cu o emisie permanenta, cu promo-uri si cu reclame, asa cum ii sta bine unei televiziuni.

Alexandru Lapusan