Ziaristilor le-a fost interzis, prin lege, sa mai publice, in ziua premergatoare alegerilor parlamentare si prezidentiale, materiale care contin comentarii referitoare la campania electorala.

Aceasta prevedere a fost trecuta, in mare taina, in Legea alegerilor generale, la cererea expresa a parlamentarilor PSD. La vot, PSD-ului i s-au alaturat UDMR, PRM si minoritatile nationale din parlament, in timp ce Alianta PNL-PD s-a impotrivit.

Pe ultima suta de metri, marti, parlamentarii PSD au trecut in mare viteza mai multe texte de lege intre care au strecurat si aceasta interdictie. La articolul legat de obligatiile presei audio-vizuale, PSD a propus un alineat nou, care sa priveasca expres presa scrisa.

Conform acestei prevederi, simbata, inaintea alegerilor, ziarele nu vor avea dreptul sa publice comentarii, sondaje sau sa prezinte opiniile unor candidati. Potrivit deputatului PD Ioan Onisei, PSD a dorit, in prima faza, ca politia sa fie organismul care sa supravegheze ziaristii, insa in final a renuntat in favoarea Biroului Electoral Central.

Deputatul opozitiei a mentionat ca PSD a impus si sanctionarea contraventionala a jurnalistilor care vor indrazni sa-si dea cu parerea inaintea alegerilor cu amenda cuprinsa intre 7 si 10 milioane de lei.

Onisei a precizat ca opozitia nu poate fi de acord cu acest abuz si a reamintit ca in legea electorala exista deja o prevedere prin care publicitatea politica este interzisa dupa terminarea campaniei electorale.

Nu este prima tentativa prin care s-a incercat cenzurarea materialelor legate de campanie. Cu doua zile inaintea alegerile locale, Biroul Electoral Central a dat publicitatii o hotarire prin care interzicea aparitia in presa scrisa a oricarui articol sau comentariu care facea referire la campanie.