Timp de 10 ani, a fost religiosul din fotbalul romanesc. Din aprilie, de cind si-a anuntat intrarea in politica, mai exact in rindurile PSD, o schimbare a intervenit in tactica antrenorului echipei nationale: l-a trecut pe Dumnezeu pe banca de rezerve si l-a introdus in teren pe premierul Adrian Nastase, candidatul PSD la viitoarele alegeri prezidentiale.

Noul Anghel Iordanescu a facut o prima mutare la lansarea candidaturii sale pentru listele de consilieri locali in judetul Ilfov. "Hai Romania! Hai PSD!", a fost finalul unui discurs in care selectionerul a jonglat periculos cu notiunea de echipa nationala si cu cea de partid.

Miercuri seara, la conferinta de presa de dupa meciul cu Finlanda, Iordanescu s-a mai afundat cu un pas in mocirla politica. In locul unor consideratii pe marginea jocului, Puiu s-a lansat intr-un discurs electoral: "As vrea sa spun si eu ceva.

Imediat dupa meci am fost felicitati direct de primul ministru, prin telefon! Si nu numai acum, dar si ieri, si alaltaieri s-a interesat de echipa, a fost aproape de noi!". Uimiti, ziaristii au vrut sa revina la tema meciului. Puiu le-a retezat-o insa scurt: "La urmatoarea conferinta!". S-a ridicat si a plecat.

Actiunea servila a lui Iordanescu nu este intimplatoare. Saptamina trecuta, premierul Nastase isi anuntase candidatura la alegerile din noiembrie, iar propaganda prin intermediul sportului pare a fi manevra abila prin care PSD incearca momirea votantilor. La aceleasi alegeri, Iordanescu va candida pentru un loc in Camera Deputatilor.

Este curios insa cui multumeste selectionerul. Lui Nastase, tocmai cel care l-a lasat de izbeliste la meciul cu Danemarca de la Bucuresti (2-5), dupa ce promisese un teren gazonat. In locul unui protest, Puiu a intrat umil sub pielea lui Nastase, care l-a convins pe selectioner sa renunte la demisia anuntata dupa partida cu danezii.

Coincidenta sau nu, acelasi Iordanescu era determinat in 1996 de presedintele Ion Iliescu sa revina asupra deciziei de a demisiona din cauza "coruptiei din fotbalul romanesc".

"Imediat dupa meci am fost felicitati direct de primul ministru, prin telefon! Si nu numai acum, dar si ieri, si alaltaieri s-a interesat de echipa, a fost aproape de noi!"

Anghel Iordanescu

CUI AR TREBUI SA DEDICE IORDANESCU VICTORIA

- celor 14 jucatori folositi

- lui Mircea Sandu pentru ca i-a obtinut un arbitraj echilibrat

- publicului din Giulesti pentru atmosfera superba

- lui George Copos pentru ca este primul presedinte de club din tara care a inteles importanta unui gazon occidental

- lui Dumitru Dragomir pentru ca Divizia A i-a furnizat 6 titulari

- lui Ionel Ganea care a trait in spital emotiile debutului in noua campanie de calificare

--------------------------------------------------------------------------------

MESAJE VENITE PE WWW.GSP.RO

Cristian Bidea, Galati: Se pare ca Iordanescu a inlocuit icoanele cu icoana domnului ministru Nastase. Probabil ca inainte, dupa fiecare meci, ii multumea lui Dumnezeu, acum multumeste celuilalt "dumnezeu al sau". Sportul ar trebui sa fie, intotdeauna, in afara politicului, dar se pare ca la noi, in mod inevitabil, va ajunge sa fie minjit politic.

Probabil ca "eroii" de la Olimpiada vor fi folositi de actuala conducere ca "stindarde" electorale. Or sa-i premieze si or sa cinte pentru asta PSD-ului asa cum se cinta odata PCR-ului.

Catalin Raducanu: Sint profund indignat de atitudinea lu' Puiu care incepe sa confunde fotbalul cu urna electorala. Nu stiu de ce Nasu' ii permite asemenea iesiri (probabil ca va primi vreo feliuta de pe urma beneficiilor postului de deputat). Sint tare curios cum se va comporta Puiu in momentul in care va fi deputat.

Pesemne, ciolanul arata foarte atragator pentru el de nu-i ajunge salariul de selectioner. Stiu ca se spune ca avem in tara 23 de milioane de selectioneri, dar nici sa-si bata cineva joc de noi. Sa lase nationala in pace, pentru ca daca mai ratam si calificarea asta, ne ducem pe copca.

GhBonci, Canada: Ciudat cum un asemenea om poate conduce echipa reprezentativa de fotbal a Romaniei. Nu stiu cit de bun antrenor este, nici nu este caderea mea sa ma pronunt, dar sa-ti faci campanie electorala tie si partidului din care faci parte pe seama echipei nationale, al carei vremelnic conducator esti, mi se pare culmea ipocriziei si nesimtirii.

Scuze pentru termenul prea dur, dar de aici, de foarte departe de tara, asa se vede si mai ales se simte, acest demers al lui Iordanescu. Felicitari pentru tinuta "Gazetei", domnule Ioanitoaia, si intregii dvs. echipe de ziaristi si colaboratori.

--------------------------------------------------------------------------------

De la Tiriac si Puiu pentru Nastase

Discursul politic al lui Iordanescu de dupa meciul cu Finlanda nu e singurul din lumea sportului in ultimele zile. La citeva ore dupa ce Camelia Potec a cistigat finala olimpica la proba de 200 de metri, Ion Tiriac a tinut sa-i multumeasca tot premierului Adrian Nastase "pentru eforturile pe care le-a facut ca sa-i ajute pe sportivii romani".

De asemenea, presedintele COR a explicat pe un post de televiziune la ora de maxima audienta ca "primul ministru tine legatura in permanenta cu Atena".