Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a confirmat, ieri, spusele premierului Adrian Nastase referitoare la cresterea economica din acest an, adica de 6,5%. Acest fapt nu ne mira avand in vedere ca institutia se afla in subordinea directa a sefului Executivului.

Initial, comisia calculase o crestere de 5,5%, insa corectia este explicata de presedintele CNP, Mircea Panaite, prin faptul ca anul acesta conditiile climaterice au favorizat o crestere neasteptata a productiei agricole. Potrivit acestuia, ponderea agriculturii in PIB a ajuns la 14%, iar prognoza era de 11%. Comisia nu il dezminte pe premier nici atunci cand aduce vorba de rata inflatiei.

„Noi credem ca tinta de 9% va fi atinsa“, a spus Panaite, in ciuda faptului ca pretul carburantilor a crescut de mai multe ori in acest an. Presedintele CNP a tinut sa precizeze ca inflatia de 9% poate absorbi cresterile conjuncturale de preturi la unele produse.

In ceea ce priveste rata inflatiei pe luna iulie, datele comisiei difera sensibil de cele ale Institutului National de Statistica (INS). Daca INS a anuntat o rata de 1,3%, CNP a raportat o situatie mai pe placul guvernantilor – 0,9%.

Panaite a spus ca luna august o sa fie mai linistita din punct de vedere al preturilor si ca rata inflatiei va fi de numai 0,5%, urmand ca pana la sfarsitul anului sa se situeze la nivelul de 1% pe fiecare luna.

Pentru perioada 2004-2008, tintele principale in privinta cresterii economice vizeaza o crestere medie cu 5,3% a Produsului Intern Brut, o majorare cu peste 67% a formarii brute de capital fix si o reducere treptata a ratei inflatiei, care va ajunge la 2% in anul 2008. Prognozele facute de comisie conduc la ideea ca indicatorii de performanta ai economiei nationale se vor imbunatati.

Astfel, rata de investitie va ajunge la aproape 29% in anul 2008, de la 22,5% in anul 2003, iar rata de economisire interna la peste 24% de la 16,7% in anul 2003.

Exporturile de bunuri se vor majora, potrivit CNP, in medie cu 9,7%, fiind sustinute de imbunatatirea mediului extern, cresterea contributiei investitiilor straine la export, precum si printr-un mecanism de promovare si stimulare a exportului. Optimismul merge mai departe.

Importurile de bunuri se estimeaza ca vor inregistra cresteri sub cele ale exporturilor, dar la nivelul mediu de 9%, tinand cont, in principal, de dependenta dezvoltarii tarii noastre de resursele energetice si materii prime din import, precum si de necesitatea sustinerii procesului investitional prin transferul de tehnologie din exterior.