Modificarile la Codul Fiscal, care prevad o serie de reduceri de impozite ce se vor aplica de la 1 ianuarie 2005, au fost aprobate in sedinta de Guvern de joi.

Una dintre cele mai importante modificari e aceea de reducere cu sase puncte procentuale a impozitului pe profit de la 25% la 19%, concomitent cu majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 10%, aceasta cota fiind valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

Nivelul de deducere a provizioanelor va creste, incepand cu anul viitor, de la 20% la 25%, urmand ca la 1 ianuarie 2006 acest nivel sa fie majorat la 30%.

O alta modificare care va fi operata incepand cu anul viitor in Codul Fiscal se refera la reducerea de la cinci la trei a transelor aferente impozitului pe venit si la diminuarea cotei minime si a celei maxime stabilite anterior pentru aceste transe.

Astfel, cota minima a impozitului pe venit va fi redusa de la 18% la 14%, iar cea maxima de la 40% la 38%, in timp ce cota medie de impozit se va mentine la 26%.

Printre masurile adoptate pentru imbunatatirea mediului de afaceri se numara eliminarea unor cerinte privind deducerea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu transportul de la si la locul de munca si eliminarea conditionalitatilor de deductibilitate a cheltuielilor de marketing, astfel incat sumele respective sa poata fi folosite de societatile comerciale pentru promovarea produselor

respective. Proiectul de lege, care trebuie aprobat si de Parlament, include totodata in categoria veniturilor neimpozabile si primele de stat acordate de la buget persoanelor fizice pentru toate depunerile anuale efectuate in baza unui contract de economisire-creditare, incheiat cu o casa de economii pentru domeniul locativ, in cuantumul legal de 30% din valoarea achizitiei.

in ceea ce priveste nivelul taxei asupra mijloacelor de transport marfa cu o masa totala de peste 12 tone, acesta va fi stabilit anual prin hotarare de guvern, masura urmand sa fie aplicata pentru ianuarie 2005 - ianuarie 2011. Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a afirmat ca toate aceste masuri vor conduce la o diminuare a veniturilor bugetare de circa 1% din PIB - aproximativ 20.

000 miliarde lei -, scadere care va fi compensata printr-o colectare mai eficienta a fondurilor si prin reducerea deficitului bugetar pe anul 2005.