Militia transnistreana le-a interzis, joi, locuitorilor din satele moldovenesti aflate in stanga Nistrului accesul spre terenurile agricole situate dincolo de autostrada spre Tiraspol.

Mai multi locuitori din satele Cosnita si Pohrebea au incercat sa acopere cu tractoarele santurile sapate de fortele transnistrene pe drumurile care fac legatura intre cele doua sate aflate sub jurisdictie moldoveneasca si terenurile agricole apartinand locuitorilor acestora, a declarat Grigore Policinschi, presedintele raionului Dubasari.

Cateva zeci de militieni transnistreni au blocat drumurile cu ajutorul unui tir, unui camion si al catorva automobile si i-au avertizat pe taranii din Cosnita ca le vor confisca tractorul in cazul in care nu renunta la intentia de a acoperi santul.

Policinschi a declarat ca administratia raionului Dubasari a facut numeroase demersuri pe langa ambasadele Ucrainei si Rusiei la Chisinau si pe langa Comisia Unificata de Control si Guvernul Basarabiei in vederea solutionarii problemei gospodariilor agricole din cele sase sate situate in stanga Nistrului si aflate sub jurisdictie moldoveneasca.

In urma incidentului, el a cerut fortelor de mentinere a pacii sa intervina, acestea constatand ca mili-tienii transnistreni aveau asupra lor arme neinregistrate. Reprezentantii rusi din cadrul fortelor de mentinere a pacii au precizat ca au fost controlati atat politistii moldoveni, cat si militienii transnistreni, fiind incheiate protocoale care vor fi prezentate Comisiei Unificate de Control.

Sateni lipsiti de mijloace de existenta

Grigore Vatav, primarul din Cosnita, a declarat ca taranii sunt ingrijorati, deoarece in scurt timp trebuie sa stranga recolta de pe camp. "Pentru majoritatea locuitorilor satului nostru, aceste recolte reprezinta principalul mijloc de existenta", a adaugat el.

Ieri, militienii transnistreni continuau sa blocheze drumurile care fac legatura intre Pohrebea si Cosnita si terenurile agricole ale acestor sate, au declarat surse din cadrul administratiei raionului Dubasari.

In urma cu o saptamana, fortele de ordine transnistrene au sapat santuri pe drumurile de legatura dintre satele Cosnita, Pohrebea, Parata si Dorotcaia si terenurile agricole apartinand taranilor si agentilor economici din aceste localitati.

Mai mult de 7,5 mii hectare de teren arabil se afla dincolo de autostrada Camenca-Tiraspol, care separa terenurile aflate sub jurisdictie moldoveneasca de cele sase sate aflate in stanga Nistrului. Autoritatile de la Tiraspol sustin ca aceste terenuri agricole apartin Transnistriei. Joi, militienii au sechestrat, la Dorotcaia, o combina apartinand Fabricii de conserve din Cosnita.

Ei au ridicat sechestrul dupa cateva ore, la interventia reprezentantilor Misiunii OSCE la Chisinau.

Proiect de compromis

Reprezentantii Misiunii OSCE in Basarabia au reusit ieri sa patrunda pe teritoriul Transnistriei, dupa ce, cu o zi inainte, accesul le-a fost blocat de granicerii transnistreni. Organizatia a prezentat Tiraspolului, impreuna cu Ucraina si Rusia, trei proiecte de statut pentru scolile cu grafie latina din provincia separatista.

Administratia de la Tiraspol a decis sa blocheze accesul reprezentantilor OSCE pe teritoriul provinciei separatiste, pana la solutionarea problemei Scolii-internat din Tighina.

Reprezentantul Rusiei in Comisie, Viktor Oparin, a anuntat ca mediatorii conflictului transnistrean, Rusia, Ucraina si OSCE, i-au prezentat sefului diplomatiei de la Tiraspol trei proiecte de statut pentru scolile moldovenesti din Tiraspol si Rabnita si pentru liceul Alexandru cel Bun din Tighina, urmand ca autoritatile transnistrene sa dea un raspuns la aceste propuneri.

Proiectele au fost elaborate in baza standardelor internationale de educatie si presupun ca elevii celor opt scoli moldovenesti din Transnistria sa continue cursurile cu scriere in grafia latina. Chisinaul a acuzat administratia de la Tiraspol de incalcari flagrante ale drepturilor omului si tentative de a demoldoveniza regiunea.

Reactia a venit dupa ce liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ca problema scolilor romanesti din Transnistria este creata artificial de oamenii politici de la Chisinau, care vor sa obtina capital electoral in vederea alegerilor legislative.

Transnistria acuza OSCE

Departamentul de Externe de la Tiraspol a acuzat Misiunea OSCE in Basarabia ca sporeste in mod intentionat tensiunile provocate de situatia scolilor cu predare in limba romana din Transnistria.

"Misiunea OSCE in Basarabia incalca tot mai des normele Conventiei de la Viena, care ii obliga pe diplomati sa respecte legislatia si sa nu intervina in afacerile interne ale statului de resedinta", se arata intr-o scrisoare transmisa Misiunii OSCE de catre autoritatile de la Tiraspol.

Departamentul de Externe ii acuza pe reprezentantii OSCE de "comportament arogant si insultator", dupa ce acestia au fortat, cu trei zile in urma, cordonul format de militienii transnistreni in apropierea orfelinatului din Tighina.

"Actiunile provocatoare ale membrilor Misiunii OSCE, in special in imediata apropiere a scolilor romanesti care functioneaza ilegal, contribuie in mare parte la mentinerea unui focar artificial de conflict si ne permit sa afirmam ca Misiunea tensioneaza deliberat relatiile cu institutiile de stat transnistrene", se arata in scrisoarea administratiei de la Tiraspol, citata de agentia

Olivia-press.

"OSCE a prezentat Tiraspolului, impreuna cu Ucraina si Rusia, trei proiecte de statut pentru scolile cu grafie latina din provincia separatista."

Tiraspolul si-a incalcat angajamentele

Autoritatile transnistrene cer Misiunii OSCE sa respecte normele de drept international si acordurile incheiate "si sa-si canalizeze eforturile spre rezolvarea problemelor ce constituie intr-adevar obiectul activitatii Misiunii". Administratia transnistreana ameninta ca, in caz contrar, isi rezerva dreptul "de a introduce restrictii de deplasare pentru membrii misiunii".

Neil Brennan, adjunctul sefului Misiunii OSCE la Chisinau, a declarat insa ca "interzicerea accesului in regiune intra in contradictie directa cu acordul semnat de liderii transnistreni in 1993, care asigura Misiunii acces nelimitat in Transnistria".

"Misiunea OSCE reprezinta ultima posibilitate de a transporta alimente si apa pentru orfanii din Scoala-internat de la Tighina si singurul mijloc de informare a opiniei publice din exterior despre situatia tensionata din regiune", a spus Brennan.

El a precizat ca "incidentul de la orfelinat a reprezentat o consecinta a atitudinii necooperante a militiei transnistrene, care a refuzat sa respecte acordurile anterioare".

UNICEF hraneste orfanii din Tighina

UNICEF Basarabia va asigura hrana si apa copiilor de la Scoala-internat din Tighina, dupa ce autoritatile de la Tiraspol le-au interzis angajatilor Misiunii OSCE in Basarabia accesul in Transnistria, a anuntat, joi, coordonatorul rezident al ONU la Chisinau.

UNICEF va prelua pachetele cu alimente, furnizate de reprezentantii OSCE, la punctul de control de la Tighina si le va transporta pana la cordoanele de militieni, situate la cateva sute de metri de Scoala-internat, unde vor fi incredintate copiilor, a declarat Giovanna Barberis.

Directoarea Scolii-internat pentru copii orfani din Tighina, Maria Ungureanu, a informat ca militienii transnistreni continua sa blocheze intrarea in curtea institutiei si drumul de acces spre scoala. "Cisterna cu apa, adusa anterior de OSCE, ramane blocata la o distanta de o jumatate de kilometru de scoala, iar copiii sunt nevoiti sa aduca apa singuri, in galeti.

La fel se intampla si cu mancarea transportata de UNICEF. Nu se stie, insa, ce se va intampla in urmatoarele zile. Cu toate acestea, profesorii si educatorii incearca sa creeze o atmosfera cat de cat agreabila pentru copii si le organizeaza diferite concursuri si jocuri distractive", a precizat Ungureanu. Miercuri, politistii moldoveni au fost cei care le-au adus mancare copiilor.

Kievul si Chisinaul, in dezacord

Ucraina a cerut autoritatilor moldovene sa renunte la intentia de a suspenda provizoriu transportul marfurilor de catre persoane juridice prin cele 11 puncte de la granita moldo-ucraineana, pana la desfasurarea unor consultari reciproce.

Ministerul ucrainean de Externe a propus organizarea unei runde de consultari, in perioada 20-21 august, la Kiev, in scopul reglementarii problemelor legate de decizia Guvernului moldovean de a interzice provizoriu transportul marfurilor persoanelor juridice prin cele 11 puncte de la granita moldo-ucraineana, situate pe segmentul transnistrean.

O alta propunere se refera la analizarea initiativei Republicii Basarabia, care a solicitat, cu ocazia vizitei diplomatului ucrainean Alexandr Motik, la Chisinau, la 12 si 13 august, o monitorizare internationala la granita moldo-ucraineana.

La inceputul acestei saptamani, Guvernul moldovean a anuntat Kievul ca va interzice, in mod provizoriu, incepand de la 20 august, trecerea marfurilor de catre persoanele juridice prin 11 puncte de la granita moldo-ucraineana, situate pe segmentul transnistrean.