Printre cei 18 politicieni, functionari de rang inalt si ofiteri acuzati de acte de coruptie se afla nume sonore precum Viorel Hrebenciuc sau Florin Georgescu *Publicarea numelor presupusilor vinovati in presa anilor ’90 a fost razbunata crunt de cei incriminati *Gheorghe Florica a fost trimis la inchisoare pentru o afacere cu tigari ce s-a dovedit, ulterior, a fi perfect legala *Generalul

Ion Mihai Pacepa va transmite un material audio romanilor pentru a dovedi ca se afla in viata.

Un imens scandal care a tinut prima pagina a ziarelor in anul 1993 a fost reluat aseara in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct”.

Pentru prima data dupa 14 ani de tacere, generalul Gheorghe Florica, primul sef al Garzii Financiare de dupa Revolutie, a dezvaluit motivele pentru care a ajuns sa fie judecat si inchis intre anii 1998 si 1999 pentru presupusa vina de a fi falsificat actele unui import de tigarete. Acuzele aduse generalului s-au dovedit ulterior a fi simple speculatii.

Scandalul a izbucnit in anul 1993 in urma sustragerii unei note, in care erau trecuti o serie de parlamentari corupti, din Senatul Romaniei. “Lista n-a fost data de mine ziarului care a publicat-o. Eu doar am confirmat cele ce erau scrise acolo”, a declarat fostul sef al Garzii Financiare, parca incercand sa se disculpe in fata celor vizati de acuzele aduse de subalternii sai.

Potrivit spuselor generalului, lista includea numeroase nume sonore din partidul aflat la putere in acea perioada, PDSR. Aceasta a si fost cauza pentru care, la putin timp dupa publicarea sa intr-un ziar central, s-a decis destituirea sefului Garzii Financiare pe motiv de incompetenta.

De altfel, comisia parlamentara condusa de senatorul Romulus Onica a hotarat la scurt timp dupa derularea cercetarilor ca toate acuzele aduse demnitarilor trecuti pe faimoasa lista sunt nefondate. Din comisie faceau parte, printre altii, parlamentarii Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu si Dan Martian.

Se pare ca dezvaluirile aparute in presa in acea perioada l-au deranjat extrem de tare si pe presedintele Romaniei, Ion Iliescu. “Ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, pe atunci un simplu angajat in cadrul ministerului, a venit la mine si mi-a cerut sa-mi cer scuze in fata presedintelui Ion Iliescu. Mi s-a parut un act necugetat.

De ce sa imi cer scuze de la un om daca eu nu am gresit cu nimic?”, s-a intrebat retoric Gheorghe Florica.

Publicarea listei si mediatizarea cazurilor celor 18 persoane acuzate de frauda si coruptie i-au creat numerosi dusmani fostului sef al Garzii Financiare. Astfel se face ca in anul 1998 numele fostului general este regasit pe lista celor invinuiti in procesului “Tigareta - Portul Vechi”.

Ofiterul este acuzat, in calitate de administrator al societatii „Rom Olt“ SRL, ca a prejudiciat statul roman cu 30 miliarde de lei. Generalul Gheorghe Florica a primit o pedeapsa de 6 ani si 4 luni de inchisoare, iar Jamal Atm, unul dintre arabii care au coordonat importul de tigarete din Grecia, a fost condamnat, in lipsa, la 9 ani si 6 luni de detentie.

Ulterior, in urma rejudecarii procesului la Curtea de Apel Constanta, judecatorii au decis ca acuzele aduse fostului sef al Garzii Financiare sunt total nefondate si ca arestarea acestuia a fost ilegala. Gheorghe Florica a stat in inchisoare intre anii 1998 si 1999 mai mult de 100 de zile.

In prezent, fostul detinut se judeca la Strasbourg cu statul roman pentru a obtine daune morale si pentru trimiterea in spatele gratiilor a celor vinovati.

Elena Stolojan, acuzata de trafic de influenta

Gheorghe Florica spune ca la trimiterea sa in judecata au contribuit in mare masura Viorel Hrebenciuc, secretar general al Guvernului in anul 1993 si Florin Georgescu, ministrul Finantelor la acea data. “M-am certat cu Hrebenciuc pentru un control facut la o fabrica din Onesti, unde s-au gasit nereguli.

Din cate stiu, acea fabrica era condusa in perioada respectiva de niste acoliti de-ai sai. Cu Florin Georgescu am fost intotdeauna in conflict pentru ca el dorea subordonarea Garzii Financiare ministerului pe care il conducea. Conflictul existent intre mine si aceste doua persoane mi-a adus si demiterea mea din fruntea institutiei pe care am condus-o timp de 2 ani.

Ei s-au dus la primul-ministru Nicolae Vacaroiu pentru a cere inlocuirea mea”, a marturisit fostul general.

Faimoasa lista facuta publicata in 1993 cuprindea urmatoarele nume: Mircea Vaida (secretar de stat), Octavian Andronic (redactor-sef - ziarul „Libertatea“), Marin Agapie (colonel SRI), Ioan Mihai Popa (secretar de stat - Ministerul Finantelor), Victor Marcu (general), Corneliu Gorcea (secretar de stat - Ministerul Finantelor), Gheorghe Badescu (director general - Directia Generala a

Vamilor), Cico Dumitrescu (viceamiral), Vasile Muresan (adjunctul comandantului Unitatii 02.

15), Ionel Roman (secretar de stat), Costica Voicu (general maior), Cornel Dinu (subsecretar de stat - Ministerul Tineretului), Florin Georgescu (ministrul Finantelor), Trita Fanita (director general - AgroExport), Viorel Hrebenciuc (secretar general al Guvernului), George Ioan Danescu (ministru de Interne), Stoian Rusu (fost comandant al Unitatii 02.

15) si sotia actualului presedinte al PNL, Elena Stolojan. Aceasta ar fi intervenit direct pe langa fostul sef al Garzii Financiare pentru musamalizarea unei afaceri derulate de „Arctic Gaiesti“.