Cu toate acestea, meteorologii avertizeaza ca vremea se va schimba, iar in jumatate din jude-tele tarii va aparea riscul producerii unor inundatii. Furtuna care s-a abatut, sambata noapte, asupra judetului Bistrita-Nasaud a lasat in intuneric zeci de localitati si a distrus cinci gospodarii care au luat foc din cauza trasnetelor.

Dispecerul de serviciu de la Sucursala de Distributie a Energiei Electrice a informat ca vijelia a rupt retele de inalta si medie tensiune asa incat zeci de localitati din zona de campie si de pe Valea Bargaului au ramas in bezna peste 12 ore. Dupa electricieni, cei mai solicitati au fost pompierii.

Incepand cu miezul noptii si pana spre dimineata cand s-a mai potolit furtuna, pompierii au intervenit pentru stingerea a cinci incendii cauzate de trasnete. O furtuna extrem de puternica s-a abatut si asupra orasului Turda, mai multe acoperisuri de bloc fiind smulse, cateva cabluri electrice rupte, mai multi arbori cazuti, iar cateva gherete au fost rasturnate.

Toate acestea s-au intamplat in timp ce grindina cadea din belsug peste oras. Furtuna a durat cel mult zece minute, dar pagubele sunt semnificative. Localnicii spun ca nu isi amintesc ca in zona sa mai fi fost o furtuna atat de puternica. In Arad, 57 de localitati au ramas in bezna in urma furtunii.

Sambata seara, timp de aproape o ora, circulatia pe Drumul National 15, in comuna Sangeorgiu de Mures, a fost paralizata din cauza unui arbore doborat de furtuna violenta care s-a abatut asupra judetului Mures. Vijelia, insotita si aici de grindina cat oul de porumbel si de violente descarcari electrice, a doborat un plop batran inalt de peste 30 de metri, care a rupt firele de curent electric.

Un tanar care se afla in zona, fiind in drum spre casa, a declarat ca era impreuna cu fratele lui cand a cazut copacul. „Era o furtuna mare, era si gheata. Eram fix intre stalp si copac si au cazut cablurile langa noi. Parca era la Revelion. Nu erau masini in zona atunci“, a afirmat tanarul.

Meteorologii avertizeaza ca Romania va fi lovita, pentru cateva zile, de canicula. Temperaturile inregistrate in ultimele doua zile au depasit 30 de grade, in numeroase zone atingand chiar 37 de grade. Meteorologii se asteapta insa si la ploi in aversa, intensificari ale vantului si chiar la caderi de grindina.

Apoi, insa, vremea va redeveni frumoasa iar temperaturile vor fi suportabile, chiar caniculare, iar la orele amiezii ne putem astepta ca mercurul termometrelor sa atinga 30 de grade Celsius.