Intre timp, militiile siite si autoritatile religioase urmeaza sa reia discutiile privind predarea moscheei Imamului Ali, ocupata de suporterii lui Moqtada al-Sadr.

Rebelii inca detin controlul asupra lacasului si, potrivit corespondentului BBC Alastair Leithead, care a reusit sa intre in moschee, nici unul dintre cei aflati inauntru nu este inarmat.

Lacasul nu a fost distrus-minaretele sunt inca in stare buna si nu se poate observa vreo stricaciune evidenta in interiorul moscheei.

Alte evenimente in Irak

•O masina capcana a explodat la Baquba, 65km nord de Bagdad, ucigand doua persoane. Pare sa fi fost un atac a carui tinta era un oficial local.

•Doi ziaristi francezi au fost dati disparuti si au aparut temeri ca si un reporter italian a fost rapit. Cadavrul translatorului sau a fost gasit langa Najaf.

Obstacole in calea negocierilor

Se estimeaza ca in moscheea Imamului Ali se gasesc in jur de 1000 de sustinatori ai clericului radical siit Moqtada al-Sadr, iar luptatorii din armata lui Sadr, armata Mehdi, ocupa pozitii pe strazile din Najaf, ascunzandu-se si in marele cimitir din oras.

Peste 1000 de sustinatori ai clericului Sadr, neinarmati, ocupa moscheea

Nu e limpede unde se afla clericul Moqtada al-Sadr.

Un purtator de cuvant al sau declara sambata ca discutiile privind predarea moscheei ocupate au esuat.

Ei vor sa predea cheile lacasului numai Marelui Aiatolah Ali al-Sistani si i-au cerut acestuia sa trimita o delegatie care sa faca inventarul obiectelor pretioase din moschee.

Moqtada al-Sadr vrea sa se asigure ca oamenii lui nu vor fi acuzati ca au furat vreun lucru din moschee, a precizat purtatorul sau de cuvant.