Intr-un clasament realizat de revista americana Forbes, cu cele mai puternice 100 de femei din lume, primul loc este detinut de Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba.

Prestigioasa revista americana Forbes a intocmit topul celor mai influente femei din lume. Nu mai putin de 100 femei, cu varste cuprinse intre 34 si 81 de ani, au fost alese in clasament.

Pe primul loc, americanii au votat-o pe Condoleezza Rice, consilierul presedintelui George W. Bush pe probleme de securitate interna. Ultimul loc este ocupat tot de o americanca, Jody Williams, laureata a Premiului Nobel pentru Pace. Jody este co-fondatoare a Campaniei internationale pentru interzicerea minelor de teren.

Ce ii face pe oameni mai puternici? Asta s-a intrebat Forbes inainte de a se angaja in cursa identificarii celor mai puternice femei din lume. Cum se pot diferentia cei care se afla deja in varf sau cei care detin fraiele puterii? “Sunt greu de masurat aceste diferente”, noteaza Forbes.

Incercand sa justifice ratiunea dupa care a realizat clasamentul, revista sustine ca au fost luate in calcul titlul si CV-ul concurentelor, contextul economic in care concurenta s-a remarcat si periodicitatea cu care presa a mentionat numele respectivei. Revista a cerut ajutorul unor profesioniste in domeniu, ale caror alegeri au oferit o reala surpriza.

In top se afla femei din 27 de tari ale lumii, intre care Afganistan (1), Bangladesh (1), Brazilia (1), Burma (1), Canada (2), China (4), Finlanda (1), Franta (3), Germania (1), India (1), Indonezia (1), Iran (2), Irlanda (1), Italia (1), Iordania (2), Letonia (1), Mexic (1), Mozambic (1), Olanda (2), Noua Zeelanda (1), Filipine (1), Singapore (1), Spania (3), Sri Lanka (1), Suedia (2), SUA

(62), Fasia Gaza (1).

Dintre cele 100 de personalitati feminine puternice, cinci sunt sefi de stat (Filipine, Finlanda, Letonia, Irlanda, Sri Lanka), sase sunt regine si alte cinci sunt sotii ale unor personalitati politice.

DREPTATE. In clasament au fost cuprinse, de exemplu, numele unor femei puternice in domeniul juridic – cum este cazul Christinei Lagarde din Franta. In varsta de 48 de ani, Christina, care ocupa locul 76, conduce, cu mana de fier, firma internationala de avocatura Baker & McKenzie, companie care numara peste 3.000 de avocati in 38 de tari ale lumii.

CARITATE. Lista cuprinde si numele unor femei cunoscute lumii intregi pentru actiunile lor caritabile deosebite. Este cazul reginei Rania a Iordaniei, care, la cei 34 de ani, a ajuns pe locul 13 al topului Forbes.

Tanara sotie a regelui Abdallah al Iordaniei s-a remarcat recent la Forumul Economic Mondial, unde a pledat pentru pace si pentru eforturi sustinute din partea tuturor tarilor pentru imbunatatirea traiului popoarelor sarace de pe Glob.

O alta aparatoare a drepturilor omului si o infocata sustinatoare a actiunilor caritabile este Carol Bellamy, directorul executiv al UNICEF, organizatie din cadrul Natiunilor Unite.

In varsta de 62 de ani, Carol ocupa locul 95 si si-a castigat reputatia de puternic sustinator al ideii ca lumea poate deveni mai buna, mai sigura si mai bogata daca noi, cei maturi, vom imbunatati conditiile de viata ale copiilor nostri.

SEFELE. Clasamentul Forbes nu le omite nici pe femeile care se afla in fruntea unor corporatii. Merita amintit numele lui Ho Ching, “cea mai puternica femeie din Singapore ajunsa director executiv”. La cei 51 de ani, Ho, aflata pe locul 25, conduce Temasek Holding, compania nationala de investitii.

Ea este casatorita cu premierul Singaporelui, Lee Kwan Yew, fiul fondatorului acestei tari din Asia.

DOAMNA DE FIER. Ideea ca femeia se poate remarca in fata barbatului, fara prea multe eforturi, a fost avansata de multe dintre personalitatile feminine reprezentative ale lumii.

Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Marii Britanii, spunea odata ca nu o deranjeaza “cat de mult vorbesc ministrii in jurul meu atata vreme cat ei fac tot ce le spun”. Clar si la obiect. Doamna de Fier din Marea Britanie, caci asa i-a ramas numele, a ajuns in topul Forbes pe locul 21. Ea a spus odata ca se afla in politica “din cauza luptei intre bine si rau.

Cred ca, intr-un final, binele va triumfa”.

O alta prima doamna a Marii Britanii ocupa locul 22 in topul Forbes. In ultimii 50 de ani, regina Elisabeta a II-a a fost martora unor schimbari majore in istoria tarii sale. Acum, la onorabila varsta de 78 de ani, regina este unul dintre putinii membri ai Casei Regale britanice agreati de tot britanicul de rand.

CELIBATARA

Cea mai puternica femeie din lume se afla, in majoritatea timpului, la Casa Alba, alaturi de cel mai puternic barbat de pe Terra, presedintele George W. Bush. Ea se numeste Condoleezza Rice si este consilier prezidential pe probleme de securitate interna. Ii plac dezbaterile, mai ales cele legate de est-europeni, ii place sa cante la pian, sa patineze si sa faca sport.

SINGURA-CUC. Nascuta la 14 noiembrie 1954, in statul american Alabama, Condoleezza Rice, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate interna, poate fi considerat patriotul-model. Caci dupa ce a iesit de pe bancile scolii ea si-a dedicat intreaga viata carierei.

De altfel, Condoleezza este unul dintre putinii membri ai administratiei de la Washington care nu s-au casatorit pana la onorabila varsta de 50 de ani.

La varsta de 19 ani, dupa absolvirea Universitatii Denver, Condoleezza era deja specialista in relatii internationale, mai ales in chestiunile ce priveau fosta URSS. Sapte ani mai tarziu a devenit profesoara la Centrul pentru securitate internationala si controlul armelor din cadrul Universitatii Stanford.

In ciuda programului incarcat, Condoleezza si-a gasit timp pentru a publica o serie de carti si articole de opinie legate de fosta URSS, precum si de politica externa si de aparare promovata in Europa de Est.

Indragostita de meseria ei, profesoara s-a alaturat, la finele anilor ’80, echipei fostului presedinte George Bush, tatal actualului sef de stat. In decembrie 2000 Condoleezza a fost numita consilier in echipa lui Bush, la putin timp dupa ce acesta a castigat mandatul la Casa Alba. Are un stil diplomatic incontestabil si nervi de otel.

Numai asa a reusit sa-si mentina rolul-cheie in administratia de la Washington si in cele doua recente razboaie lansate de SUA impotriva terorismului.

Primele zece

Pe primele zece locuri ale clasamentului, Forbes le-a votat, in ordine, pe:

1. Condoleezza Rice, unul dintre consilierii celui mai puternic om din lume, presedintele SUA, George W. Bush. In varsta de 49 de ani, Condoleezza este considerata, nu numai la Casa Alba, drept unul dintre cei mai de incredere oameni ai presedintelui.

2. Wu Yi, in varsta de 65 de ani, este, in China, vicepremier si ministrul Sanatatii. Considerata cea mai puternica femeie in tara sa, Wu sau Doamna de Fier a Chinei, cum i se mai spune, a fost primar al Beijingului si “un Luceafar al Partidului Comunist Chinez”.

3. Sonia Gandhi (foto), de 57 de ani, a tinut recent prima pagina a ziarelor din India, tara sa natala. In mai, dupa ce Partidul Congresului, pe care il conduce, a castigat alegerile, Sonia a refuzat, la rugamintile celor doi copii ai sai, sa preia functia de premier al Indiei.

4. Laura Bush, Prima Doamna a Americii, ocupa locul al patrulea. Nu de putine ori presedintele Bush a spus despre sotia sa de 57 de ani ca este “cea mai importanta forta din viata lui privata si publica”.

5. Hillary Rodham Clinton este unica in felul ei. Forbes scrie ca Hillary, de 56 de ani, este prima si deocamdata singura fosta Prima Doamna a Americii aleasa in Senatul SUA, dar si primul senator de New York care s-a incumetat sa lucreze alaturi de Comisia senatoriala a serviciilor armate.

6. Sandra Day O’Connor a devenit, in urma cu mult timp, prima femeie-judecator de la Curtea Suprema de Justitie a SUA. Acum, la cei 74 de ani, ea stie ca prezenta ei la in sala de judecata “depinde de puterea argumentelor mele, si nu de faptul ca sunt femeie”.

7. Ruth Bader Ginsburg are 71 de ani si o cariera in profesorat de zeci de ani. A ajuns la Curtea Suprema de Justitie din SUA cu ajutorul fostului presedinte american, Bill Clinton.

8. Megawati Sukarnoputri (foto) are 67 de ani si conduce Indonezia. Cunoscuta, in tara sa, sub numele de Mega, ea a venit la putere in 2001 in tara cu cea mai mare populatie islamica din lume. Recent, si-a convins electoratul ca este cea mai potrivita pentru functia de sef al statului si asa a obtinut cel de-al doilea mandat prezidential.

9. Gloria Macapagal Arroyo se afla in fruntea unui alt stat asiatic, Filipine. La cei 57 de ani ea a venit la putere in 2001 cu un numar record de voturi – 13 milioane de alegatori au optat pentru alegerea femeii-senator in fruntea tarii. Recent, ea a intrat in vizorul criticilor americane, caci a decis retragerea trupelor filipineze din Irak.

10. Carleton S. Fiorina are 49 de ani si indeplineste functia de presedinte si director-executiv al ultracunoscutei companii americane Hewlett-Packard. Forbes sustine ca eleganta Fiorina este cea mai puternica femeie de afaceri din lume.

FATA TATII

Fiica premierului italian, miliardarul Silvio Berlusconi, nu lipseste din clasament. Frumoasa Marina (foto) este, la 37 de ani, mana dreapta a afacerilor in domeniul mediatic pe care il detine tatal sau.

Intre functiile cele mai importante, Marina este presedintele celei mai mari reviste din Italia, Mondadori, si vicepresedintele companiei Fininvest, care se ocupa de investitiile familiei Berlusconi.

DOAMNA LUI ARAFAT

Purtatoarea de cuvant a Autoritatii Palestiniene, Hanan Ashrawi (foto), ocupa locul 96 in topul revistei americane. Hanan, in varsta de 57 de ani, este si ministrul Informatiilor pentru Liga Araba.

Ca una dintre putinele voci feminine care se remarca in lumea araba, Hanan ocupa o importanta functie in Consiliul Legislativ Palestinian si este fondator al unei organizatii palestiniene care lupta pentru recunoasterea drepturilor omului si a egalitatii intr-o Palestina democrata.