Dupa ce imperiul mediatic aflat in administrarea familiei presedintelui PUR, Dan Voiculescu, indica o oarecare dezorientare in privinta politicii editoriale, rezultata din faptul ca Antena 1 lauda exact ce critica Jurnalul National, ieri, premierul Nastase a fost prezentat drept candidatul cu cele mai mari sanse la prezidentiale, tot cu contributia postului TV din anturajul PUR.

Astfel, potrivit unui sondaj CURS comandat de Antena 1 – primul sondaj care masoara sansele candidatilor la fotoliul de presedinte dupa anuntul oficial al lui Adrian Nastase privind candidatura –, presedintele PSD este cotat cu 43% intentii de vot, daca alegerile ar avea loc duminica viitoare.

Candidatul Aliantei, Theodor Stolojan, este cotat de CURS cu opt procente mai putin, primind doar 35% intentii de vot. Conform masuratorilor Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu are sanse de a repeta figura din 2000, cele 15 procente la intentia de vot nemaiasigurandu-i intrarea in turul al II-lea.

Candidatul PUR, Codrut Seres, intra si el in preferintele de vot, cu 3%, asemenea romano-americancei Lia Roberts, care va candida ca independent, dupa ce, in iarna, cochetase pentru a obtine sprijinul umanistilor. Procentele Liei Roberts, potrivit CURS, infirma unele previziuni initiale privind un scor bun prin atragerea electoratului lui Theodor Stolojan.

Totodata, un procent dintre cei intervievati ar vota pentru un alt candidat, in timp ce 31% s-au declarat indecisi.

In ceea ce priveste parlamentarele, situatia descrisa de CURS este diferita fata de cea indicata de un sondaj INSOMAR de joia trecuta, comandat de TVR 1. Astfel, calculeaza CURS, la alegerile parlamentare, daca ar avea loc duminica viitoare, PSD ar obtine 40%, Alianta D.A. 35%, PRM 12%, PUR 5%, la fel ca UDMR.

33% dintre cei chestionati au declarat ca nu ar vota, cu doua procente mai mult decat cei care nu voteaza la prezidentiale. Potrivit precedentului sondaj INSOMAR, PSD era cotat cu 36%, iar Alianta cu doar 25 de procente, asadar cu11% sub nivelul PSD, fata de o diferenta de doar 5 procente in sondajul CURS.

La capitolul incredere, ordinea in top este: PSD - 40%, PNL - 38%, PD - 29%, PRM - 18%, PUR - 15%, UDMR - 7%.

Sondajul CURS masoara pentru prima data si gradul de popularitate al posibilelor aliante de guvernare ale umanistilor, iar ambele combinatii in care ar putea intra PUR sunt cotate cu sanse aproximativ egale, cu un mic avantaj in balanta PNL-PD. Astfel, 21% dintre subiecti cred ca cea mai potrivita ar fi o alianta D.A.-PUR, in timp ce varianta PSD-PUR a fost considerata potrivita de 20%.

Solutia PSD-PRM este cotata cu doar 9 procente, PSD-PUR-UDMR cu 7%, iar D.A.-PUR-UDMR cu numai 6%.

Sondajul CURS a fost efectuat pe un esantion de 3005 persoane de peste 18 ani, in perioada 9-16 august. Marja de eroare este de +/-1,8 la suta. Beneficiar al sondajului este Antena 1, sondajul inscriindu-se in cadrul programului „Exit poll 2004“, demarat la locale.