Blocul National Sindical urmeaza sa fuzioneze cu CNSLR-Fratia. In urma acestui proces, care va avea loc probabil in octombrie, noua structura sindicala va fi cea mai puternica din Europa Centrala si de Est, intrecand ca numar de membri chiar si vestita confederatie poloneza Solidaritatea.

Anuntul privind negocierea fuziunii a fost facut de catre liderii BNS inca din iunie, dar nu i-a bagat nimeni in seama, deoarece zvonuri si chiar negocieri intre BNS si CNSLR-Fratia privind fuziunea dateaza de mai bine de 6 ani. Ultima negociere ratata a avut loc prin 2000.

La acea data, liderii BNS au acuzat acordul pe care CNSLR-Fratia il avea cu PSD, spunand ca nu vor sa devina remorca unui partid politic. Acordul incriminat este inca in vigoare, dar se pare ca entuziasmul sindicalistilor din CNSLR-Fratia pentru "relatia privilegiata" cu PSD a scazut.

Membrii de rand n-au avut nimic de castigat, iar liderii care se asteptau la o gramada de locuri eligibile pe listele pentru viitoarele alegeri parlamentare au ramas cu ochii in soare. De cealalta parte, nici BNS nu mai este feciorelnic in ale politicii.

Dupa ce, timp de 12 ani, a incheiat acorduri cu mai toate partidele politice, denuntate la scurt timp dupa semnare, liderii BNS au mosit un partid dupa gustul lor - Blocul National Democrat - cu care se pare ca vor intra in alegerile parlamentare din acest an.

Partidul se bazeaza pe structura BNS pentru a atrage oamenii la urne - nu are deocamdata nici o personalitate marcanta in randurile sale si nici bani. Lipsa de bani se pare ca a fost, de fapt, cheia reusitei negocierilor de fuziune. In ultimii 14 ani, numarul sindicalistilor a scazut masiv, ca urmare a scaderii numarului de salariati si a privatizarii din industrie.

In consecinta, au scazut si veniturile din cotizatii, iar in afaceri majoritatea liderilor au dovedit ca n-au talent. In ceea ce priveste posturile de conducere in noua structura, negocierile nu s-au finalizat.

Cel mai probabil se va urma modelul fuziunii din 1994 dintre CNSLR si Fratia, care s-a soldat cu o conducere bicefala - Miron Mitrea, fost presedinte al Fratia, a devenit presedinte al CNSLR-Fratia, iar Victor Ciorbea, fost presedinte al CNSLR, a devenit presedinte executiv.

Surse din miscarea sindicala ne-au dat ca sigura instalarea lui Dumitru Costin, presedinte al BNS, pe postul de presedinte executiv al noii structuri. Costin a refuzat sa faca vreo declaratie pe aceasta tema. Cat priveste seful desemnat din partea CNSLR-Fratia, parerile sunt impartite.

Marius Petcu, actualul presedinte al confederatiei, ne-a declarat ca doreste sa candideze la functia de presedinte al noii structuri, motiv pentru care a refuzat chiar si un loc eligibil pe listele PSD pentru Parlament. In ultimul timp insa, gruparea lui Liviu Luca l-a contestat in repetate randuri pe Marius Petcu si este putin probabil ca-l va sustine.

Atat Dumitru Costin, cat si Marius Petcu vorbesc despre "polul de putere sindicala care se va forma in urma fuziunii" si care nu este privit cu simpatie nici de politicieni, nici de organizatiile patronale, dar care, dupa parerea lor, este necesar.