Senatorul republican Pat Roberts si-a propus sa intre in istorie, sugerand un plan care ar revolutiona din temelii serviciile de informatii ale Statelor Unite, acuzate dupa atentatele din 11 septembrie de incompetenta si birocratie.

Prima victima a acestei propuneri ar fi chiar temuta CIA, ce ar urma sa fie desfiintata si inlocuita cu alte structuri, mult mai agresive si eficiente, puse sub comanda unui superdirector investit cu puteri depline pentru asigurarea securitatii nationale.

Bazandu-se pe concluziile raportului elaborat de comisia pentru anchetarea atentatelor din 11 septembrie, care a cerut o schimbare majora a structurii serviciilor de informatii, Roberts a propus ca un director national al informatiilor (NID) sa aiba "puteri bugetare depline" asupra departamentelor trezoreriei, energiei, securitatii interne si informatiilor ce tin de aparare.

Cele trei departamente principale ale CIA - Operatiuni pentru misiuni secrete si culegerea de informatii, Spionaj, precum si Stiinta si Tehnologie - ar urma sa fie scindate in trei agentii separate, plasate sub comanda unui adjunct al NID, iar trei dintre cele mai importante departamente de informatii ale Pentagonului sa intre sub autoritatea aceluiasi director.

Astfel, Agentia de Securitate Nationala, cea mai importanta agentie de spionaj a tarii, insarcinata cu interceptarea semnalelor electronice de pe intreaga planeta, si Agentia informatiilor geospatiale, ce analizeaza imaginile receptionate prin satelit, ar urma sa iasa de sub controlul Departamentului Apararii, fiind conduse de un alt adjunct al NID.

In ceea ce priveste Agentia de Informatii a Apararii - serviciul militar de informatii "de pe teren"- aceasta ar putea deveni o agentie separata, in subordinea aceluiasi director adjunct, care ar coordona si ex-divizia Operatiuni a CIA. De asemenea, serviciile de spionaj prin satelit ale Pentagonului vor fuziona cu serviciul Stiinta si Tehnologie provenit din CIA.

Desi aceste masuri echivaleaza cu desfiintarea CIA, senatorul Roberts, nimeni altul decat presedintele Comisiei de informatii a Senatului, a declarat cu seninatate: "Noi nu abolim CIA. Noi reorganizam si renumim cele trei principale componente ale sale. Oricum, nici o agentie, oricat ar fi de prestigioasa istoria ei, nu este mai importanta decat securitatea nationala".

Propunerea lui Roberts este sustinuta de opt dintre cei noua membri republicani ai Comisiei de informatii. Recunoscand ca la elaborarea acestui proiect nu s-a consultat nici cu reprezentanti ai democratilor, nici cu oficialitati din administratia Bush, Roberts a afirmat ca planul sau este deschis oricaror sugestii.

Deocamdata, Rand Beers, consilierul pentru securitate nationala al candidatului democrat la presedintia americana, a salutat propunerea lui Roberts, afirmand ca aceasta este foarte similara cu ideile lui John Kerry.