Romania a devenit o tara in care bancile pot avea mai multa incredere. Este concluzia raportului Fitch Ratings, una din cele mai vechi firme de analiza financiara din lume. Calificativul tarii noastre pentru imprumuturile in lei si valuta a fost crescut de la stabil la pozitiv.

Fitch Ratings este compania care a introdus, in urma cu 80 de ani, scala de calificative care oglindeste siguranta financiara a unei tari sau institutii. In prezent, acest sistem este folosit in toata lumea.

Romania este cotata la BB pentru datoriile in valuta pe termen lung, nivel cu doua trepte sub cel considerat ca reprezentind un risc scazut pentru investitii. Ratingul pentru creditele pe termen lung in lei este BB plus.

Analistii Fitch apreciaza ca semnarea, in luna iulie, a acordului cu Fondul Monetar International va intari disciplina masurilor de politica guvernamentala. Programul cu FMI intareste increderea ca politicile economice si procesul de integrare in UE nu vor fi afectate semnificativ de alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie.

Un alt argument in favoarea Romaniei a fost privatizarea Petrom, care a adus sume importante la buget si a crescut increderea oamenilor de afaceri in mediul financiar din Romania.