Doua obiective identice s-au „intalnit” fata in fata in ultima etapa a grupelor de la Jocurile Olimpice. Pe de o parte China, care avea obiectivul indraznet de a ajunge intre primele opt natiuni ale turneului, ajutata in special de gigantul Yao Ming, si Serbia si Muntenegru, o obisnuita a fazelor finale ale competitiilor importante.

Cotati ca favoriti in confruntarea directa pentru un loc in sferturile de finala, sarbii s-au vazut in cele din urma invinsi de chinezi. Dramatic a fost insa scorul, 66-67, care i-a impins pe elevii lui Zeljko Obradovic spre o agonie in toata regula. „Este un soc enorm pentru noi.

Este cea mai trista zi a carierei mele”, a declarat la sfarsit antrenorul Serbiei si Muntenegrului, care se vede nevoita sa lupte pentru pozitia a unsprezecea.

Intr-adevar, esecul sarbilor va fi greu de digerat, avand in vedere faptul ca cea mai slaba clasare, singura de altfel, a echipei care a preluat palmaresul fostei Iugoslavii dateaza din 1947, cand a ocupat locul 13 la Campionatul European de la Praga.

De cealalta parte, China nu a ezitat sa profite de sansa care s-a ivit pentru ceea ce poate fi, dupa cum a precizat cel mai bun jucator al asiaticilor, Yao Ming: „O sansa uriasa pentru o tanara echipa”. Celelalte locuri in Top 8 au fost acontate inca inainte de ultima etapa, in care SUA, calificata deja, a dispus de Angola cu 89 la 53.

In aceeasi situatie se gaseau si Lituania si Spania, care au invins Australia (100-85), respectiv Noua Zeelanda (88-84), in timp ce Grecia a castigat partida cu Porto Rico, scor 18-58, iar Italia pe cea cu Argentina (76-75).