In numarul de ieri, am publicat un material referitor la gajarea unor contracte ale lui Corneliu Iacobov cu imobile nationalizate. Astazi, continuam cu alte informatii legate de aceste afaceri si de fostul partener al lui Iacobov. Acesta din urma, Ion Vranceanu, spune ca firma nu detinea titluri de proprietate pe terenurile de sub casele vandute.

Actul care legaliza ca garantiile sunt in regula a fost intocmit de notarul Ioana Olaru. Sotul ei, procuror-sef de serviciu la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau, spune ca o eventuala plangere impotriva sotiei n-ar ajunge pe mana lui.

Afacerile lui Corneliu Iacobov continua sa faca valuri. Controversatul om de afaceri bacauan a reusit sa vanda terenul si casele nationalizate din Targu Ocna in contul datoriilor pe care le-a facut la SNP Petrom in calitate de patron al Rafinariei Darmanesti. Practic, Iacobov cumpara produse petroliere de la SNP si gira cu diferite bunuri.

Printre acestea se regasea intreg patrimoniul societatii Edilitar Targu Ocna. Cum Iacobov nu si-a achitat datoria, SNP a executat gajul pus. Fostul partener de afaceri al lui Iacobov, Ion Vranceanu, recunoaste ca s-a retras de la Edilitar tocmai pentru ca stia ca gajul pus de Iacobov in contul petrolului cumparat nu era in regula. Itele intregii povesti se aduna la actul de gaj.

Acesta a fost legalizat de notarul Ioana Olaru, nimeni alta decat sotia lui Codrut Olaru, procuror-sef de serviciu la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate (CZCCO) de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau.

«Secretul profesional al contractelor»

Acesta a fost circuitul prin care s-a ajuns ca unele case nationalizate din Targu Ocna si terenul de sub ele sa fie vandute la licitatie. Asta in conditiile in care Stefan Silochi, primarul orasului, se bate cu pumnii in piept inca de asta- primavara ca aceste bunuri nu au apartinut niciodata societatii Edilitar. Si, totusi, ele au fost vandute.

Cum de-a fost posibil? La baza executiei silite sta, de fapt, un act notarial care certifica faptul ca bunurile puse gaj de Iacobov sunt ale firmei Edilitar. Notarul care a intocmit acest act este Ioana Olaru, nimeni alta decat sotia procurorului Codrut Olaru, sef de serviciu la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau.

La vremea cand a izbucnit scandalul legat de casele nationalizate, mai precis in primavara acestui an, am intrebat-o pe Ioana Olaru daca societatea Edilitar a prezentat acte de proprietate pe terenul si imobilele pe care le-a gajat pentru bonitatea financiara a lui Corneliu Iacobov.

Notarul ne-a spus ca astfel de contracte sunt protejate de secretul profesional si ca la toate birourile notariale, nu numai la al ei, au fost respectate cu strictete toate prevederile legale in materie.

«Stiam ca totul este in neregula»

Putin dupa aceea, Ion Vranceanu, fostul partener de afaceri al lui Corneliu Iacobov, a facut referire, in timpul unei conferinte de presa organizate la Bucuresti, la faptul ca s-a gajat si terenul de sub imobilele din Targu Ocna, fara ca notarul public sa verifice daca societatea Edilitar are si titluri de proprietate asupra lor. Ion Vranceanu isi mentine afirmatiile si in prezent.

"Pe vremea cand eram eu actionar principal la Edilitar, Corneliu Iacobov mi-a cerut sa pun gaj patrimoniul societatii pentru a putea incheia un contract de achizitie de petrol pentru Rafinaria Darmanesti de la SNP Petrom. Eu stiam ca nu sunt titluri de proprietate pentru terenul de sub imobile, ca nu aveam titlu decat pentru terenul de la fostele sere ale orasului, si l-am refuzat.

I-am zis lui Iacobov: «Bai, mai devreme sau mai tarziu, la modul cum iti faci tu afacerile, cineva tot o sa vina sa execute garantiile astea. Eu unul nu-mi pun semnatura pe un asa contract de gaj si ma retrag din actionariat». Si asa am si facut: m-am retras, de fapt, din toate societatile unde eram partener cu el.

Iacobov a preluat Edilitarul, a incheiat contractele de gaj fara sa se tina cont de neregulile in privinta titlurilor de proprietate pe terenuri si s-a ajuns in situatia de astazi. Repet, la vremea cand s-au incheiat aceste contracte de gaj, actionarul principal de la Edilitar Targu Ocna era Corneliu Iacobov.

Nu stiu cum a rezolvat la notariat, nu mai este treaba mea", a incheiat fostul partener de afaceri al lui Corneliu Iacobov.

Cine a vandut terenurile?

Am incercat, in cursul zilei de ieri, sa stam de vorba cu notarul Ioana Olaru. Dupa o prima convorbire telefonica in cursul diminetii, in care ne-a spus ca are nevoie de putin timp sa se documenteze, pentru ca nu-si mai aduce aminte cu exactitate de prevederile contractului, Ioana Olaru nu a mai putut fi contactata.

O functionara de la birou ne-a comunicat ca notarul are un deces in familie si a plecat de la birou fara sa precizeze daca se mai intoarce. Sotul Ioanei Olaru, procurorul Codrut Olaru, ne-a confirmat existenta unei probleme familiale.

El ne-a mai spus ca nu discuta niciodata cu sotia despre problemele de la biroul notarial si ca este cel putin absurda presupunerea ca sotia sa ar fi profitat de faptul ca el este procuror pentru a incheia un contract de gaj in neregula. "O eventuala plangere impotriva sotiei mele oricum n-ar fi fost instrumentata de mine sau de serviciul de Combatere a Crimei Organizate pe care il coordonez.

Este un alt serviciu, specializat, cu care eu nu am nici o legatura. Cert este ca sotia mea este de trei ori mai riguroasa decat ceilalti notari in privinta documentelor pe care le legalizeaza tocmai datorita pozitiei mele. Chiar eu i-am cerut acest lucru, ca sa nu fie probleme", ne-a spus procurorul Codrut Olaru.

Cert este ca in procesul-verbal de vanzare a imobilelor si terenului din Targu Ocna, executorul judecatoresc Valentin Popa spune clar ca exista un proprietar pe terenul in discutie, inscris la pozitia trei din Cartea Funciara a orasului, adica Edilitar.

Primarul din Targu Ocna spune insa ca habar nu are cum ar fi putut dobandi dreptul de proprietate societatea Edilitar asupra unui teren care apartine comunitatii. "Astfel de transcrieri la Cartea Funciara se fac in urma unor tranzactii de vanzare-cumparare. Noi n-am vandut niciodata terenul de sub imobilele care au fost executate de SNP Petrom", ne-a declarat Silochi.