"PETROM trebuie sa ajunga sa vanda la pretul pietei europene", a declarat ieri Dan Ioan Popescu, ministrul economiei, referitor la perspectiva cresterilor viitoare ale costurilor produselor petroliere in contextul ascensiunii pretului titeiului pe piata mondiala. De altfel, prezent la repunerea in functie dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare a grupului energetic nr.

1 al CET Braila, ministrul Popescu a estimat ca "in cazul in care pretul barilului de titei va depasi 50 de dolari, acest fapt va determina o alta majorare a preturilor combustibililor".

In ceea ce priveste ultima majorare practicata de PETROM si ceilalti operatori autohtoni, ministrul economiei a precizat ca "in pretul de cost al carburantilor, 30% reprezinta titeiul, in timp ce accizele sunt la nivel european si depasesc 30%".

Cat priveste eventualitatea depasirii pragului critic al pretului titeiului, Dan Ioan Popescu considera ca semnalele nu prezic o astfel de eventualitate. Pe de alta parte, referindu-se la posibilitatea unei cresteri a tarifelor la energie electrica in perioada urmatoare, ministrul a declarat ca nu se pune deocamdata o astfel de problema.

"Reducerea accizelor la carburanti este singura masura care ar putea impiedica scumpirea benzinei si a motorinei, a spus Dan Ioan Popescu."

Oferte peste asteptari pentru Distrigaz

Valoarea ofertelor financiare depuse pentru privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord a depasit asteptarile MEC, a declarat, ieri, la Braila, ministrul Dan Ioan Popescu.

MEC a selectat, saptamana trecuta, compania Gaz de France pentru inceperea negocierilor directe pentru privatizarea societatii Distrigaz Sud si a decis ca trecerea in proprietate privata a Distrigaz Nord sa fie negociata cu Ruhrgas.

"Toate ofertele au avut valori peste ceea ce ne asteptam noi, iar cele depuse de Gaz de France si Ruhrgas (companii cu care vor incepe negocierile directe) au fost foarte bune din punct de vedere financiar", a spus Popescu. El nu a precizat valoarea ofertelor.

Gaz de France, Ruhrgas - Germania si Enel - Italia au depus oferte pentru ambele societati, in timp ce Gazprom - Rusia si-a exprimat interesul doar pentru Distrigaz Sud.

Compania rusa a inclus in oferta sa un contract de livrare a gazelor naturale pe termen lung, fara sa precizeze insa pretul.

"Nu s-a precizat cu cat este mai ieftin gazul, iar contractul nu putea fi cuantificat in procesul de privatizare, intrucat ar fi insemnat sa oferim conditii diferite competitorilor", a spus Popescu.

El a apreciat ca procesul de privatizare a fost unul transparent. "Am avut conditii acceptate de toti competitorii. Ofertele au fost, de altfel, contrasemnate de ceilalti competitori, pentru a nu se produce modificari", a adaugat ministrul economiei. Oficialul a mentionat ca Gazprom si Enel nu au contestat decizia MEC privind selectia companiilor cu care institutia va incepe negocierile.

Dan Ioan Popescu a amintit ca intre Gazprom si celelalte companii ofertante exista relatii comerciale contractuale, iar Ruhrgas detine actiuni la Gazprom. Compania rusa va ramane singura societate care va livra gaze in Romania, iar pretul de import va fi stabilit in continuare in baza unei formule de calcul acceptate unanim la nivel european, a mai spus ministrul.

Popescu a vizitat marti Blocul energetic numarul 1 al Centralei din Braila, sucursala a Termoelectrica, modernizata recent in urma unei investitii de 43 milioane de dolari.