Desi ar trebui sa fie functional de mai bine de o jumatate de an, tariful optional pe transe de putere nu este cunoscut in randul cetatenilor. Putini sunt cei care stiu ca pot opta pentru acest tarif, care este la fel de avantajos precum cel social. Nici functionarii Electrica nu pot da prea multe informatii despre acesta.

"Stim de existenta tarifului pe transe de putere, insa momentan nu am primit instru-ctiuni de la centru pentru aplicarea lui", este raspunsul functionarilor de la Centrul IDEB din General Florescu la solicitarea unor consumatori dornici sa stie mai multe despre un tarif reglementat.

Conducerea societatii Electrica sustine ca personalul din cadrul Centrelor de Relatii cu Clientii va acorda consumatorilor consultanta in vederea incadrarii cerute in transa de putere a tarifului potrivita cu dinamica de consum a acestuia. In calitate de consumator am apelat la serviciile centrului, fiind pasata elegant la "Call Center".

"Sunati acolo si veti obtine toate informatiile despre toate tipurile de tarife in vigoare", a raspuns cu greu o doamna la telefonul direct cu clientii. La "Call Center" sunt prezentate succint toate tipurile de tarife practicate de Electrica. Astfel, in cazul tarifului optional pe transe de putere, pretul energiei electrice este 2.372 lei/kWh si abonamentul 1.

445 lei/zi pentru prima transa de pana la 3 kW putere contractata. Pentru a doua transa, de 3-6 kW putere, pretul energiei electrice este 3.019 lei/kWh, iar pentru ce depaseste 6 kW, pretul este 4.529 lei/kWh. De pilda, ca sa se incadreze in prima transa de putere, de pana la 3 kW, consumatorul poate utiliza concomitent un frigider, un fier de calcat, radio, TV si, bineinteles, iluminatul.

In cazul in care consumul depaseste 3 kW, intrerupatorul realizeaza oprirea automata a alimentarii consuma-torului. Daca consumul este redus prin deconectarea unor receptoare electrocasnice, intrerupatorul poate fi reconectat automat de catre consumator, ne-au explicat reprezentantii Electrica.

O alta dovada ca tariful pe transe de putere nu este cunoscut este faptul ca, pana-n prezent, doar doi consumatori, din Tulcea, au optat pentru acesta. Cei doi si-au dat seama ca daca au consum de energie mare, pot plati mai putin daca aleg transa de putere de peste 6 kW.

"Daca te organizezi bine si ai interes sa economisesti poti obtine castiguri cu acest tarif", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Intr-adevar, acest tarif nu este cunoscut, pentru ca, pe de o parte, populatia nu a inteles ca este avantajos si, pe de alta parte, s-a facut putina publicitate, a recunoscut Constantinescu. Dupa verificarile efectuate la sesizarea ziarului Adevarul, seful ANRE a promis ca va face presiuni asupra conducerii Electrica si va lua masurile care se impun. "Angajatii Electrica nu sunt bine instruiti.

Trebuie sa explicam cetatenilor avantajele acestui tarif, sa venim cu exemple concrete", a afirmat Jean Constantinescu.