Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu“ a dat publicitatii Raportul de monitorizare si analiza realizat in cadrul proiectului „De la acuratete la tendentiozitate: presa electronica in an electoral“.

In cadrul proiectului, au fost monitorizate posturi de televiziune si radio din patru judete, Mix TV si Antena Brasovului (Brasov), Neptun TV si MTC (Constanta), RCS, Romcablu, Radio Targu Jiu si Radio Omega (Gorj), Atlas TV, Diplomatic TV si Radio Dada din Vrancea, concluzia fiind ca in perioada de campanie deontologia a fost subordonata intereselor de partid.

In judetul Brasov, cele doua posturi monitorizate au avut agendele editoriale dezechilibrate din punct de vedere politic. Mix TV a dedicat un numar mai mare de aparitii PNL si PD decat PSD. Raportul de vizibilitate Putere-Opozitie pentru acest post a fost 13:3.

In acelasi timp, la Radioul Antena Brasovului, liderii si membrii PSD au avut aparitii net superioare cantitativ fata de reprezentantii celorlalte partide, 12:7 in favoarea reprezentantilor PSD. Mai mult de jumatate din aparitiile membrilor partidelor de opozitie sunt negative (4 din 7). In judetul Constanta, posturile monitorizate isi supun telespectatorii unui regim de dictatura informationala.

Politica editoriala este centrata pe promovarea unei imagini pozitive a lui Radu Mazare, atat in calitate de primar, cat si in cea de membru PSD. Situatia este cu atat mai grava cu cat accesul la surse alternative de informare tv este limitat la editii locale ale unor posturi centrale de televiziune.

In Vrancea, agenda electorala a celor doua posturi de televiziune este distorsionata in ceea ce priveste promovarea liderilor politici locali: unicul lider vizibil este presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan. Nici unul dintre cele doua posturi nu prezinta vreo stire negativa in legatura cu reprezentantii PSD.

Stirile Atlas TV sunt pronuntat dezechilibrate in favoarea reprezentantilor PSD, acestia beneficiaza de o frecventa de aparitie de sapte ori mai mare decat aparitiile cumulate ale reprezentantilor tuturor celorlalte partide (raportul aparitiilor este de 55:8).

Spre deosebire de acest comportament, postul Diplomatic TV asigura un raport echilibrat al aparitiilor membrilor partidelor (13 PSD, 14 celelalte partide). Cel mai echilibrat post este Radio DADA, unde raportul aparitiilor este egal, 15:15.

Agenda editoriala a postului DADA nu elimina stirile negative la adresa protagonistilor politici in general si, in particular, nu menajeaza nici reprezentantii puterii locale.

Cea mai echilibrata presa este in judetul Gorj, acolo a fost asigurata o vizibilitate echilibrata a protagonistilor politici, raport 1:1. La prezentarea raportului a participat si Ralu Filip, presedintele CNA, care a afirmat ca „posturilor tv din judetul Constanta le-au fost aplicate amenzi in valoare de 100 de milioane“.