Zilele trecute, in Jurnalul TVR s-a petrecut ceva ciudat: un reportaj la Tiraspol, insotit de un interviu cu realizatorul reportajului, Liviu Iurea. Spun ciudat, pentru ca materialul prezenta un fel de Disneyland, in nici un caz o zona cu probleme. Oamenii erau fericiti, multumiti, totul parea ca era bine.

M-a lamurit insa apoi interviul pe care Razboiu i l-a luat corespondentului TVR la Moscova, Iurea. Omul nostru venise in studioul Jurnalului pentru a-i linisti pe romani, cum ca toate-s bune si frumoase si ca numai jurnalistii avizi de senzational au creat povesti tensionate despre Transnistria.

Pe cind el, un “profesionist”, crede ca sint doar probleme de comunicare si ca lumea e linistita la Tiraspol si, oricum, “terasele sint pline pina la 6.00 dimineata, sint discoteci”... Mai mult, Iurea invita cit mai multi jurnalisti la Tiraspol (de parca ar fi misiunea lui de calmare a spiritelor) ca sa vada ca nu e nimic (vorba cuiva: i-a linistit de tot...).

Asta a vrut sa transmita Iurea natiei si a facut-o nestinjenit, ca si cum absolut nimic putred n-ar fi in Transnistria...

Am revenit asupra acestui caz pentru ca mai multi cititori

mi-au atras atentia. Al. Radulescu ne scrie indignat: “Este regretabil ca TVR 1 a admis prezentarea unei pozitii pro-transnistrene a unui corespondent pe care l-am fi dorit independent si obiectiv”.

Cititorul nostru ii mai adreseaza si citeva intrebari lui Liviu Iurea: daca n-a auzit de problemele din scolile romanesti de acolo, si daca n-a auzit de protestele unor foruri internationale legate de evenimentele recente...

Interesant e ca, la un moment dat, Razboiu l-a intrebat pe respectivul jurnalist, pus sa afle varianta autoritatilor transnistrene: “Am observat ca parintii copiilor de la Scoala 19 din Tighina te-au privit cu oarecare suspiciune”...

Concluzie: Iurea a tot repetat teoria profesionalismului jurnalistic si a echilibrului informatiei pina a produs un material care era total de partea Tiraspolului, fara nici o opinie a partii romanesti... Straniu, nu-i asa? Daca mai adresez vreo intrebare TVR-ului ma trezesc iar cu reflectii asupra talentului meu literar din partea lui Valentin Nicolau.

Cred insa ca Jurnalul TVR datoreaza o explicatie.