"Toti cei peste 11.000 de medici de familie care au dreptul sa prescrie retete pentru medicamente compensate cu 90% au obligatia de a explica pensionarilor care sunt variantele cele mai ieftine pentru tratamentul lor", a declarat ieri, ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan.

El a precizat ca, la linia gratuita Tel Verde, s-au primit foarte multe sesizari potrivit carora medicii nu explica pensionarilor care sunt variantele de medicatie de care pot beneficia. "Ba mai mult, unii dintre ei au inceput sa schimbe medicatia bolnavilor fara motiv prescriind varianta cea mai scumpa de medicament, bolnavul tratandu-se de ani buni, si cu rezultate, cu echivalentul mai ieftin.

Vom analiza daca este vorba despre neintelegere sau rea-vointa", a mai spus Branzan. El a adaugat ca, pentru a veni in sprijinul cadrelor medicale, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au pregatit liste cu medicamente care sunt mai ieftine si liste cu echivalentul lor in varianta mai scumpa pe care le vor pune la dispozitia medicilor si a directiilor de sanatate publica.

Prima lista va cupride 800 de medicamete care beneficiaza de compensare de 90% iar a doua lista va avea 700 de medicamete, identice cu primele, dar mai scumpe pentru ca sunt produse in strainatate. Medicii vor avea obligatia de a prezenta si explica bolnavilor toate variantele de tratament.

Reprezentantii directiilor de sanatate publica si cei ai caselor de asigurari de sanatate vor organiza in decurs de o saptamana sesiuni de instruire a tuturor medicilor de familie din tara. Branzan a mai spus ca se vor face si controale pentru a se vedea daca medicii au schimbat medicatia fara nici o justificare, prescriind medicamente mai scumpe.

Medicilor care "au indraznit" asa ceva li se va rezilia contractul cu casa de asigurari de sanatate. "Am solicitat CNAS ca toate farmaciile sa aiba in stoc cele 800 de medicamente ieftine din listele noastre.

In plus, de anul viitor, farmaciile care vor dori sa incheie contracte cu casele de asigurari de sanatate vor fi obligate sa detina toate medicamentele ieftine mentionate pe lista distribuita medicilor de familie" a mai precizat ministrul Sanatatii.