In industria mobilei mocneste un nou conflict. Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) acuza compania austriaca Kronospan (furnizoare de PAL) ca abuzeaza de pozitia de monopol pe care o are pe piata din tara noastra pentru a creste preturile la materia prima.

APMR atrage atentia ca o parte din societatile de mobila vor intra in faliment dupa ce Kronospan a scumpit PAL-ul melaminat si brut cu 40 la suta. Cum firmele romanesti isi bazeaza veniturile pe exportul de mobila, acestea vor fi obligate sa lucreze in pierdere, neputand creste preturile cu care isi vand marfa partenerilor externi.

In plus, mobila pentru piata interna se va scumpi cu circa 10-20 de procente.

APMR a sesizat Consiliul Concurentei in legatura cu faptul ca firma Kronospan a scumpit PAL-ul cu 40 la suta, folosindu-se de o pozitie “privilegiata”. Compania detine doua fabrici de PAL din tara noastra (in Sebes), cumparate de la societatea italiana Frati, dar are societati de profil si in alte tari din sud-estul Europei.

Sustinand ca nu poate acoperi costurile de productie, aceasta a decis majorarea pretului la PAL. Potrivit APMR, in felul acesta firma are o pozitie de monopol, putand creste preturile fara sa se teama ca fabricile de mobila vor cumpara materia prima de la alti frunizori. “Ei domina piata din sud-estul Europei.

Au fabrici in Slovacia, Cehia si Austria unde preturile la PAL sunt similare”, a declarat Aurel Rizea, director executiv la APMR. “Scumpirea aceasta va face ca unele fabrici de mobila sa iasa de pe piata. Acestea au contracte ferme, pe un an cu firme straine, pentru exporturi si nu pot majora preturile, cu atat mai mult cu cat piata este in recesiune”.

In privinta pietei interne, Rizea a precizat ca in perioada imediat urmatoare vom asista la o crestere a preturilor mai ales pentru mobila care era pana acum cea mai ieftina, produsa din PAL melaminat. “Cel mai mult vor fi afectati cumparatorii cu venituri mici, care abia isi permiteau sa cumpere o mobila ieftina”, a spus Rizea.

Pentru a gasi o rezolvare a acestei situatii, APMR a solicitat sprijinul Consiliului Concurentei si al Ministerului Economiei. Daca acesta din urma a trimis, ieri, un reprezentant la discutiile cu oficiali de la 20 de fabrici de mobila din intreaga tara, reuniti la APMR, Consiliul Concurentei nu a facut acelasi lucru. “Un director al institutiei ne-a promis ca va veni la aceasta reuniune.

Initial, am programat-o pentru ora 13,30, insa directorul respectiv ne-a anuntat ca nu poate participa la acea ora. Am devansat intalnirea pentru 10,00, cand ne-a spus ca nu are masina la dispozitie pentru a veni la sediul nostru”, a afirmat Rizea.

Noi scumpiri cauzate de majorarea pretului la energie

Este posibil ca pretul PAL-ului asamblat in Romania sa mai creasca in urmatoarea perioada, din cauza scumpirii energiei, ne-a declarat Florin Isachievici, presedintele Bursei Romane a Lemnului. “Producerea PAL-ului necesita un consum foarte ridicat de energie, ceea ce poate duce la noi scumpiri ale acestui produs”, a spus Isachievici.

Potrivit lui, scumpirile generate de alte “surse” nu au nici o justificare. El pune majorarea pretului pe seama importurilor din ultima vreme, ramase singura sursa de acoperire a cererii interne dupa falimentul principalelor fabrici de profil.

Teodor Stancu, directorul de tranzactii al Bursei Lemnului, a subliniat ca falimentul societatilor preluate de Kronospan s-a produs din cauza proastei gestionari, in special a cheltuielilor imense cu adezivii necesari productiei, achizitionati din import.

Stancu a precizat ca la baza declinului industriei interne de PAL stau in mare masura combinatele chimice, care nu si-au aliniat produsele la standardele cerute de fabricantii de PAL. “Scumpirea reclamata de producatorii de mobila exista.

Ea a fost provocata de faptul ca la vanzare se scoate PAL importat din Slovacia si Ungaria”, a spus directorul de tranzactii care a adaugat ca “preturile s-ar putea calma in urmatoarele zile in urma sesizarii producatorilor de mobila.

Stancu a mai spus ca “acest «colos» are planuri mari cu aceste combinate de fabricare a PAL-ului. Ei au intentia sa construiasca langa aceste combinate cel putin o fabrica de cherestea care va avea materie prima interna. Deseurile de la procesarea cherestelei, aproximativ 40 la suta din masa lemnoasa achizitionata, ar urma sa intre in procesul de fabricatie al PAL-ului”.

Kronospan: Daca nu majoram preturile, dadeam faliment ca vechii proprietari

“Nu a fost si nici nu este vorba despre un monopol”, ne-a declarat Christian Müller, directorul Kronospan Romania. El a precizat ca “reprezentantii Consiliului Concurentei au aprobat cele doua concentari economice pe care le avem in Romania.

” In legatura cu preturile, Müller a spus ca “am corectat putin tarifele, pentru a le aduce la nivelul practicat peste tot de compania noastra. Daca nu faceam asa, probabil am fi ajuns in situatia falimentara a fostilor proprietari”.