Planul de repozitionare a trupelor americane din Europa si Asia a creat o problema delicata in Germania, tara unde, timp de cateva decenii, s-au aflat cele mai multe baze americane din Europa, comenteaza Washington Times. Regiunile in care se afla baze americane risca sa piarda 80.

000 de locuri de munca intr-o tara care se confrunta cu o rata a somajului de zece la suta, iar administratiile regionale vor pierde contributii considerabile la bugetele locale.Primarii oraselor situate in apropiere de bazele americane au facut un apel la cancelarul Gerhard Schr¹der, cerandu-i acestuia sa il convinga pe presedintele George W. Bush sa renunte la acest plan.

Ministerul german de Externe a anuntat ca poarta discutii cu Washingtonul si ca "inca nu a fost luata nici o decizie definitiva", au anuntat surse oficiale germane. Diplomatii sunt insa de parere ca doleantele Berlinului nu au nici o legatura cu apararea, ci tin doar de avantaje economice pe plan local.

Pentagonul a anuntat ca va reduce numarul militarilor americani din strainatate, planul urmand sa afecteze 60-70.000 de soldati stationati in principal in Europa si Asia. Retragerea graduala a trupelor va incepe in 2006 si va dura patru ani, ca parte a schimbarii strategiei dupa incheierea Razboiului Rece.

Efectele desfiintarii bazelor americane fac doar sa agraveze problemele economice cu care se confrunta Germania.