Nu, nu este simpla coincidenta! Ceea ce s-a intamplat in noaptea de luni spre marti in spatiul aerian al Rusiei a fost un atentat. O operatiune terorista cu un scenariu copiat parca din tragedia americana de la 11 septembrie 2001. Iar tinta a fost resedinta oficiala a presedintelui Vladimir Putin, de la Soci. Intr-acolo se indrepta unul dintre avioanele de pasageri.

Cel de-al doilea era "de rezerva". Dar neputandu-si duce misiunea la bun sfarsit, teroristii au aruncat aparatele in aer. Nu este concluzia oficiala a anchetei in curs de derulare si la care participa FSB, Ministerul de Interne al Rusiei si Parchetul General. Este concluzia presei moscovite si a celei occidentale, aceasta din urma fiind prima care a evocat aceasta posibilitate.

Este concluzia majoritatii expertilor intervievati de ziaristi - rusi si straini. Mass-media resping orice alta versiune. "Nimeni nu va crede ca la mijloc a fost o banala defectiune tehnica sau o eroare umana. Nimeni", sublinia "Moskovski komsomolet", intr-un articol subintitulat "Repetitie a apocalipsei". Kremlinul refuza orice comentarii in acest sens.

Kremlinul tace si este acuzat de tainuire de informatii. Ieri, in Rusia a fost doliu national. Peste trei zile, in Cecenia vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate.

Cu trei zile in urma, un grup de 300 de combatanti ceceni au intrat nestingheriti in Groznii, au atacat puntele de control si patrulele fortelor de ordine si au iesit la fel de nestingheriti precum au intrat.

Curiosi sa testeze gradul de securitate din aeroportul moscovit Domodevo, de unde luni seara si-au luat zborul cele doua avioane prabusite, cativa jurnalisti rusi au reusit fara nici un efort deosebit sa ajunga, pe "usa de serviciu", interzisa persoanelor straine, pe pistele de decolare. Timp de o ora s-au plimbat linistiti printre avioanele care se pregateau sa plece in cursa.

Nu au fost opriti de nimeni. Nimeni nu i-a intrebat nimic. "Cum poti introduce material explozibil la bordul unui aparat de zbor? Elementar. Cu bani", explica, la randul sau, cotidianul "Komsomolskaia pravda".

Cu alte cuvinte, "intr-o Rusie unde blocurile, trenurile de calatori si vagoanele de metrou sunt aruncte in aer, unde sute de oameni sunt luati ostatici in plin centrul capitalei tarii, totul a devenit posibil". Inclusiv un atac asupra resedintei de vacanta a presedintelui. Nu intamplator, primii la care a apelat Putin au fost expertii FSB.

Daca nu era atentat, serviciile speciale nu aveau ce cauta. Si inca un element care conduce la ideea unei actiuni premeditate: declaratia FSB cum ca prabusirea celor doua avioane, un TU-134 si TU-154, cu aproximativ 90 de oameni la bord, s-ar fi datorat "incalcarii regulilor din transportul de calatori".

Cum ar trebui interpretate aceste cuvinte altfel decat ca la bord s-au aflat indivizi dubiosi. Mai ales ca au existat semnale de avertiment. Unul dintre aparate a reusit sa declanseze codul 7700, care inseamna "deturnare". Cel de-a doilea echipaj a trasmis un simplu SOS. Apoi, ambele avioane au disparut aproape simultan - la interval de trei minute - de pe ecranele radarelor.

"E ceva necurat la mijloc!", au exclamat specialistii rusi in operatiuni teroriste. O stire de ultima ora anunta ca unul dintre pasagerii cursei Moscova - Rostov nu a fost "revendicat de rude". Pe lista calatorilor figura sub numele de Djebirhanova S.

Serviciile secrete nu exclud posibilitatea ca aceasta sa faca parte din detasamentele cecene de teroriste sinucigase, cunoscute sub numele de "vaduvele negre". Pe neanuntate si in mare taina, presedintele Putin a revenit la Moscova. "Daca nu ar fi fost atentat, Putin nu s-ar fi intors. Alegerile au trecut. Iar de la Soci putea coordona si supraveghea derularea anchetei", nota mass-media.