Linga un sat din Mehedinti exista un loc despre care taranii spun ca e blestemat. “Groapa fara fund” sau “Groapa lui Oproiu” este un ochi de apa care ar duce, conform satenilor din Cucuieti, pina in centrul pamintului. Legenda i-a intrigat, de-a lungul timpului, pe oameni si unii chiar au incercat sa vada cit de adinca este respectiva groapa.

“Tin minte ca niste scafandri au venit intr-un an aici. Cica au ajuns la 400 de metri adincime si a inceput sa vijiie pamintul. Au iesit si nu au mai incercat a doua oara”, afirma Constantin Ciurea, satean din Cucuieti.

Groapa se afla pe teritoriul unei cariere de lignit, la doar citiva kilometri de Drobeta-Turnu-Severin. Directorul adjunct al exploatarii, Costel Mitroi, spune ca locul este numit si “Groapa lui Oproiu” pentru ca, in urma cu o suta de ani, aici s-a inecat un boier cu acest nume. “Am vreo 20 de ani de cind lucrez la cariera, dar n-am fost de multe ori in acest loc.

Un lucru este cert: nivelul apei nu scade si nu creste niciodata. Unii spun ca groapa are legatura cu Dunarea, dar este exclus acest lucru pentru ca ne aflam la cota 300 fata de nivelul apei”, se arata la fel de intrigat si directorul.

Constantin Giurcan are 84 de ani si stie mai toate legendele gropii. “Este acolo de cind pamintul. Am auzit de ea de la batrinii mei si de mic copil ma duceam acolo. Nu se stie cum a aparut sau cit e de adinca. Acu’ ceva timp au cazut acolo caii si boii unor oameni din satele invecinate si nu le-au mai putut scoate”, afirma mos Giurcan.

Un angajat al carierei, Stelian Boacara, adinceste la rindul sau misterul. “Pe vremuri era mare nevoie de apa, asa ca sefii ne-au pus sa scoatem toata apa din groapa. Nu am reusit, desi am stat ore in sir, zi si noapte, cu pompele in functiune. Nivelul apei nu scadea deloc. Asa ca ne-am lasat pagubasi”, isi aminteste nea Stelica.

Batrinii mai povestesc ca romanii si-au aruncat in groapa averile, de frica turcilor, dar si plugurile, sa nu le ia comunistii. Dar nici ei nu le-au mai recuperat vreodata.