Consiliul Concurentei investigheaza societatea Kronospan, "autoarea" scumpirii PAL-ului

Preturile produselor de mobilier din PAL furniruit vor creste cu 8-15%, iar cele din PAL melaminat cu 20%, dupa ce firma Kronospan Sebes a ridicat cu 40% pretul la placile aglomerate din lemn, estimeaza Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Potrivit APMR, decizia Kronospan va duce la inchiderea unor societati care folosesc placile din aschii lemnoase (PAL) ca materie prima si la pierderi majore pentru toate companiile producatoare de mobila. De asemenea, scumpirea va avea si un impact social prin disponibilizarile de personal din acest sector.

"Producatorii de mobila solicita interventia Consiliului Concurentei pentru rezolvarea situatiei deosebit de grave create, avand in vedere ca acest organism a autorizat, recent, concentrarea economica realizata de grupul Kronospan prin preluarea fabricii de la Sebes", avertizeaza conducerea APMR.

Fabrica a fost preluata in acest an de grupul austriac Kronospan de la grupul italian Frati, care a realizat cea mai mare unitate de productie a PAL-ului din Romania. Reprezentantii Kronospan afirma ca majorarea pretului a fost dictata de alinierea la valorile practicate pe piata europeana, si nu de acoperirea pierderilor rezultate din ineficienta fabricii.

"Scumpirile nu sunt operate pentru ca asa a vrut societatea, ci pentru a alinia preturile fabricii de la Sebes la cele de pe piata", precizeaza oficialii companiei austriece.

Producatorii de mobila considera insa ca majorarea pretului este exagerata, in conditiile in care preturile la energia electrica si forta de munca sunt sub nivelul celor din UE, sustinand ca a fost stabilita la acest nivel pentru a acoperi ineficienta fabricii.

"Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania isi exprima dezacordul fata de scumpirile aberante de pret la PAL brut si PAL melaminat practicate de societatea Kronospan Sepal Sebes", arata APMR.

Producatorii de mobila declara ca oricare ar fi motivele noului detinator al fabricii de la Sebes, acestea "nu justifica o crestere brusca, cu 40%, a preturilor, fara a tine seama de impactul asupra preturilor la mobila".

De asemenea, producatorii romani contesta ineficienta fabricii de la Sebes, reclamata de Kronospan pentru alinierea preturilor la cele europene, in conditiile in care preturile la energia electrica si forta de munca din tara sunt sub nivelul celor din UE", precizeaza asociatia.

In acelasi timp, Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania mentioneaza ca reprezentantii Consiliului Concurentei, care confirmasera initial participarea lor la sedinta APMR in urma careia a fost remis comunicatul, nu s-au prezentat la intalnire, cum fusese stabilit.

Amintim cititorilor ca este vorba despre aceeasi institutie care a aprobat concentrarea economica realizata de grupul Kronospan prin preluarea fabricii de la Sebes, si care acum investigheaza Kronospan pentru o posibila incalcare a legii.

Ancheta pentru o posibila incalcare a legii

Consiliul Concurentei a inceput o investigatie privind o posibila incalcare a legii de catre societatea Kronospan, prin impunerea pretului de vanzare a PAL-ului. Imediat dupa achizitionarea Sepal Sebes de catre Kronospan, Consiliul Concurentei a primit informatii de pe piata din care rezulta ca preturile la PAL au crescut in medie cu 40%, periclitand pozitia pe piata a producatorilor de mobila.

In acest context, Consiliul Concurentei s-a autosesizat si a declansat o investigatie care are ca obiect posibila incalcare a art. 6 lit. a din Legea concurentei: "Impunerea in mod direct sau indirect a pretului de vanzare, a tarifelor sau a altor clauze contractuale si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari", se arata intr-un comunicat al institutiei.

La 9 iunie, Consiliul Concurentei a fost notificat de catre grupul austriac Kronospan in legatura cu achizitia de catre acesta a pachetului majoritar de actiuni detinut de firma italiana Gruppo Fratti la societatea Sepal Sebes - judetul Alba.

Domeniul principal de activitate al Sepal consta in fabricarea de produse stratificate din lemn, placaj, panel, furnir, placi din aschii lemnoase (PAL), placi fibrolemnoase (PFL).

Actorii de pe piata PAL-ului

Piata relevanta pe care actioneaza Sepal este cea a produselor stratificate din lemn, si anume piata produselor PAL. Pe piata produselor PAL simplu se mai regasesc societatile Sigstrat Sighetul Marmatiei, Evecor Comanesti, Rostramo Targu Jiu si Stecopal Curtea de Arges. Pe piata PAL-ului melaminat se regasesc in principal Interspan si Eger, firme care importa acest produs.