Ultima sedinta a Comitetului Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Electronice Rasdaq (BER) a avut pe ordinea de zi proiectele demarate si coordonate in cadrul strategiei adoptate de comunitatea brokerilor.

In ceea ce priveste regulamentul privind fondul de compensare a investitorilor s-a hotarat transmiterea catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unor solutii privind reducerea costurilor de organizare si functionare a acestuia.

De asemenea, a mai fost luat in discutie proiectul privind instrumentele financiare noi care vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori, comitetul analizand situatia titlurilor de stat, rezultata in urma intalnirilor cu CNVM, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cu aceasta ocazie, s-a decis avansarea catre institutiile implicate a solutiilor de finalizare propuse de catre Bursa. In principiu, este vorba fie ca Registrul Actionarilor sa fie tinut de BNR, fie ca Bursa de Valori sa tina acest registru si, totodata, sa fie si agent de plati.

Dupa cum declara specialisti ai pietei de capital, ultima solutie ar putea fi destul de impovaratoare pentru Bursa, dat fiind faptul ca institutiei ii va reveni sarcina de a varsa banii rezultati la termenul scadent.

Referitor la transformarea BVB in societate pe actiuni, Comitetul Comun de Dezvoltare a decis finalizarea contractului cu evaluatorul selectat in urma licitatiei, mai precis PriceWaterhouseCoopers.

Se incearca evitarea conflictelor de interese

In programul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, regulamentul privind fondul de compensare a investitorilor reprezinta una dintre prioritati, comisia propunandu-si definitivarea acestuia in cel mai scurt timp.

In acest sens, Comitetul Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Electronice Rasdaq (BER) a coordonat activitatea unor colective de lucru in cadrul carora s-au identificat principiile pe care sa se constituie fondul de compensare a investitorilor si capitalul initial, urmand ca acestea sa fie comunicate brokerilor pentru observatii si mai apoi CNVM.

In baza observatiilor primite de la societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) s-a realizat o simulare a fondului pentru a avea o imagine preliminara asupra efectelor pozitive sau negative care vor aparea o data cu aparitia acestei entitati.

Pentru a reduce cat mai mult costurile de organizare si functionare a fondului de compensare a investitorilor, Comitetul Comun de Dezvoltare a propus ca Bursa de Valori sa fie administrator unic al acestuia.

Principala motivatie care a dus la aceasta propunere consta in evitarea aparitiei oricarui conflict de interese intre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care vor cotiza la acest organism. Bursa urmeaza sa aleaga doi reprezentanti permanenti in cadrul fondului, care se vor ocupa de buna functionare a acestuia. Solutiile gasite urmeaza sa fie transmise spre consultare CNVM.

Resursele financiare pot fi plasate in active cu risc scazut

Fondul de compensare a investitorilor va fi constituit sub forma de societate pe actiuni si va avea ca obiect exclusiv de activitate colectarea contributiei membrilor si plasarea acestora in active cu risc scazut, precum si compensarea creantelor investitorilor care provin din incapacitatea unui membru de a restitui anumite fonduri banesti sau instrumente financiare care sunt in posesia

investitorilor. CNVM nu a stabilit, inca, nivelul capitalului social minim si al celui care urmeaza a fi impartit in mod egal intre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF), institutiile de credit autorizate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), precum si societatile de administrare a investitiilor care au ca obiect de activitate administrarea de portofolii individuale.

Resursele financiare aflate la dispozitia fondului pot fi investite, pana la sfarsitul acestui an, exclusiv in titluri de stat sau in alte instrumente cu venit fix, garantate integral de stat.

De la inceputul anului viitor, situatia se va schimba, in sensul ca resursele financiare vor putea fi plasate si in titluri de valoare emise de BNR, depozite la termen la institutii de credit si titluri de stat emise de statele membre ale Uniunii Europene sau de Trezoreria Statelor Unite ale Americii (SUA).