Neasteptata initiativa lui Petre Roman pe aceasta atmosfera de “jeux faites”. Fostul premier al Romaniei vine si propune un proiect de lege privind platirea tuturor impozitelor de catre cei bogati. De fapt, Petre Roman propune o capcana simpla pentru limitarea coruptiei.

Proiectul sau de lege mai contine si ideea infiintarii unei “institutii independente de specialitate - Oficiul National Antifrauda”. Acesta din urma ar avea menirea sa-i controleze pe toti oamenii bogati si sa stabileasca daca exista o “concordanta intre venituri si impozitele datorate conform legii”.

In cazul in care cetateanul gros la punga nu isi plateste taxele si fraudeaza legile fiscale o incurca “electric”: “Valoarea bunurilor care nu se justifica este supusa unui impozit de 100a”.

Initiativa lui Petre Roman, lansata din fruntea unui partid mititel, merita toata atentia. Parerea mea este ca se va si bucura de o larga audienta in rindul electoratului. Din cite stim, fostul premier a inceput sa stringa semnaturi de sustinere de la diverse categorii sociale si profesionale.

Iar romanii, exasperati de coruptie, de aroganta imbogatitilor peste noapte, n-au cum sa nu imbratiseze o asemenea propunere, mai ales ca vine din partea unui om care, chiar daca a fost criticat pentru destule greseli, de coruptie n-a fost acuzat.

Petre Roman, cel care a deschis drumul economiei de piata in Romania, scrie in apelul care insoteste proiectul de lege ca exista doua Romanii suprapuse. “Prima, intemeiata pe coruptie si jaf, este tara celor catarati mai presus de lege, este tara arogantei, a luxului si a privilegiilor”. E lesne de inteles ca a doua tara este a saracilor.

Or, din aceasta impartire rigida, Petre Roman exclude si o a treia tara, indiferent cit este ea de mica - a oamenilor care au obtinut deja primele rezultate importante in economia de piata.

Initiativa lui Petre Roman se vrea si un gest exasperat al celui care nu gaseste o cale in politica impartita pe clanuri. A scapat intre ele si, prin acest proiect de lege, le vizeaza principala slabiciune: imbogatirea dementa pe seama politicii. Nu cred ca ar trebui sa raportam acest proiect de lege la PSD. Nu are nici un rost. Dar el trebuie vazut si prin felul in care reactioneaza opozitia.

Daca il imbratiseaza, avem un prim semnal ca schimbul doi al politicii romanesti nu vine tot cu o echipa de profitori. Daca opozitia se va uita la luna, vom putea sa intelegem ca ne pregateste acelasi stil ca si PSD-ul.

Cel mai important lucru ar trebui sa-l asteptam de la Ion Iliescu. Cel “sarac, dar cinstit” a vorbit pina nu l-a mai crezut nimeni impotriva coruptiei, a fraudelor si mismasurilor. Daca in toate discursurile sale (e drept, animate de un stingism de esenta proletara) a fost sincer, atunci Ion Iliescu ar trebui sa dea un semnal de sustinere pentru acest proiect de lege.

Sa nu mai vorbim de varianta de a se bate pentru el. Daca nu, adio!

O lege a incasarii taxelor pentru bogatie si un organism care sa verifice aplicarea functioneaza in tarile europene. De ce nu s-ar face si la noi, mai ales ca imbogatitii din politica sint clienti permanenti?

Proiectul de lege propus de Petre Roman era necesar si va avea valoarea unui turnesol.