Cele mai multe credite sunt solicitate pentru constructia si modernizarea de hoteluri, dar si pentru cumpararea de bunuri

Desi sunt mai numeroase decat pana acum, creditele pentru investitii in turism sunt greu accesibile noilor intrati in domeniu. Mult mai usor pot accesa finantari firmele cu ceva experienta pe piata, mai ales acelea care nu sunt la primul credit. Pentru un lant hotelier de dimensiunea Continental, obtinerea unui imprumut in conditii avantajoase pentru societate nu mai este o problema.

"Doar la primul credit pe care l-am luat, in 1999, pentru renovarea actualului hotel Ibis, am avut o mica problema legata de echilibrul dintre sursele atrase prin credit si sursele noastre proprii, in sensul ca trebuia sa contribuim cu 50%", spune Radu Enache, actionarul majoritar al lantului Continental. Acum insa, situatia s-a schimbat in bine.

Lantul Continental lucreaza cu mai multe banci, obtine finantari mai usor, rating-ul companiei s-a imbunatatit, iar numarul de hoteluri din portofoliu a crescut si el. "In prezent, avem in derulare credite pentru constructia celor doua hoteluri ce vor purta marca Ibis, unul in Bucuresti, altul in Constanta, iar in unele cazuri contributia noastra a fost de 33%", precizeaza Radu Enache.

Una dintre putinele banci pentru care finantarea investitiilor in turism este o prioritate este Eximbank. "Turismul este considerat de Eximbank o forma de export si de aceea banca noastra s-a orientat catre sustinerea acestui sector prin toate instrumentele de care dispune: finantari, garantii si asigurari", spune Teodora Georgescu, de la biroul de comunicare Eximbank.

Creditele pentru investitii se acorda pe o perioada de cinci ani, in euro, valoarea creditului este de maximum un milion de euro si se finanteaza cel mult 80% din valoarea creditului. Dobanda si garantiile difera de la caz la caz, in functie de experienta si situatia financiara a solicitantului.

Guvernul aloca 400 de miliarde de lei pentru turism Un alt program important de creditare este cel al Bancii Europene de Investitii, derulat prin Citibank si BRD.

Astfel, BRD a primit de la Banca Europeana de Investitii 27 de milioane de euro pentru programul de creditare Global Loan, accesibil intreprinderilor mici si mijlocii care activeaza in sectorul prestarilor de servicii, inclusiv in turism.

"Creditul a fost utilizat integral pana in mai 2004, un procentaj de circa 10% din suma totala fiind acordat pentru investitii din domeniul turismului (in mare parte constructii, modernizari, retehnologizari in industria hoteliera)", precizeaza Traian Traicu, de la biroul de comunicare BRD.

Chiar daca pentru moment fondurile sunt epuizate, programul va fi din nou accesibil la inceputul anului urmator. Saptamana trecuta, chiar si Guvernul si-a amintit ca turismul are nevoie de finantare si a descoperit ca exista in bugetul statului 400 miliarde de lei care vor fi folositi in acest scop.

Dupa cum informeaza un comunicat al Ministerului Integrarii Europene (MIE), intreprinderile mici si mijlocii care activeaza in statiuni turistice vor putea primi de la buget finantari nerambursabile pentru investitii.

Fondurile pot fi folosite pentru achizitionarea de bunuri (cu exceptia mijloacelor de transport), modernizarea si reabilitarea infrastructurii turistice, balneare si de agrement necesare dezvoltarii serviciilor turistice. Plafonul minim este de un miliard de lei, iar cel maxim de patru miliarde, procentul de cofinantare fiind de 50% din costurile totale ale unui proiect.

Programul se va incheia la 31 decembrie 2005.

BERD deruleaza credite prin mai multe banci

• Linie de creditare de la BERD pt. IMM-uri (programul se deruleaza prin BCR, Banc Post, Alpha Bank, Volskbank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank).

• Valoarea maxima a unui credit - 125.000 euro. Termen de rambursare - 4 ani. Perioada de gratie: 6-12 luni. Dobanda - variabila, in functie de proiect. Finantare accesibila pentru IMM-uri cu maximum 100 de angajati si cifra de afaceri de maximum 40 milioane de euro. Se solicita garantii combinate de 100-150% din valoarea creditului, in functie de banca.

In principiu, nu este necesar un plan de afaceri decat pentru start-up.

Prin programul BEI puteti Imprumuta maximum 25 de milioane de euro

• Programul Global Loan al Bancii Europene de Investitii derulat prin BRD. Costul total al activelor fixe aferente proiectelor: 40.000–25.000.000 euro. Jumatate din costul total al proiectului poate fi finantat prin BEI, restul din credite BRD si din sursele solicitantului.

• Perioada de rambursare – minimum 4 ani. Beneficiari eligibili: intreprinderi cu active fixe nete de maximum 75 milioane euro, maximum 500 angajati; maximum o treime din capitalul social poate fi detinut de o intreprindere mare, cu exceptia cazului in care scopul acestei intreprinderi este promovarea IMM. Dobanda: EURIBOR (2,2%) plus dobanda BRD.

KFW finanteaza chiar si 80% din valoarea investitiei

• Programul KFW pentru proiecte de investitii (se deruleaza prin Eximbank, Bancpost, Banca Romaneasca, Banca Transilvania).

• Se finanteaza: achizitii de terenuri, constructii de cladiri, modernizarea spatiilor de cazare, achizitii de masini, utilaje, vehicule, echipamente, achizitii de active intangibile (licente, patente).

• Se finanteaza si capitalul de lucru - pana la 40% din valoarea creditului.

• Durata finantarii - 5 ani. Valoarea creditului: maximum 1.000.000 euro. Creditul poate reprezenta maximum 80% din valoarea investitiei. Contributia de 20% a solicitantului poate fi reprezentata de lichiditati sau mijloace fixe. Perioada de gratie – maximum 12 luni.

• Beneficiarii eligibili trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie persoana juridica romana, cu capital majoritar romanesc; beneficiarul final sa nu aiba mai mult de 249 de angajati si sa detina maximum 500 de angajati (impreuna cu societatile afiliate), sa prezinte toate aprobarile necesare in cazul efectuarii de investitii cu impact asupra mediului.