Membrii unui grup islamist, autointitulat "Brigazile Islambuli", au revendicat, ieri, atentatele asupra celor doua avioane rusesti, catastrofa in urma careia 90 de persoane si-au pierdut viata, relateaza AFP. "Brigada noastra este foarte multumita de faptul ca a reusit sa doboare cele doua avioane.

Acesta este primul pas pe care l-am facut in incercarea de a-i opri pe rusi sa nu mai lupte impotriva cecenilor", se arata in comunicatul transmis de grupul islamist, difuzat pe un site Internet.

In acelasi timp, anchetatorii rusi, care incearca sa elucideze circumstantele dublei catastrofe aeriene, au declarat ca sunt interesati de unul dintre pasagerii decedati, despre care nici un membru al familiei nu a cerut informatii.

"Analizam toate ipotezele posibile, inclusiv cea care porneste de la faptul ca nici o ruda a pasagerei Djabrailova (nume frecvent in Cecenia), din avionul Tupolev 154, nu a cautat-o pe femeie", a precizat Igor Levitin, presedintele comisiei de ancheta si ministrul transporturilor.

Totodata, Serviciul Federal de Securitate rus a anuntat, ieri, ca a descoperit urme de explozibili pe fragmentele avionului Tupolev-154, analiza preliminara indicand faptul ca este vorba de hexogen.

Anchetatorii rusi afirma ca au descoperit urme de explozibili in epava unuia dintre cele doua avioane de pasageri care s-au prabusit marti.

Cele doua accidente s-au produs aproape in acelasi moment, fapt care a alimentat de la bun inceput suspiciunile.

Agentia de stiri Interfax citeaza un reprezentant al serviciului de securitate FSB care spune ca nu mai exista nici un dubiu - cel putin unul dintre avioane a fost doborat de o explozie provocata la bord.

Este vorba de aparatul Tupolev 154, care transporta peste 40 de pasageri spre statiunea Soci, de la Marea Neagra.

Pilotii au reusit sa lanseze un semnal de alarma inainte ca avionul sa dispara de pe ecranele radarelor si una dintre posibilele interpretari a fost ca aparatul fusese deturnat.

Probele adunate la locul prabusirii confirma aceasta teorie.

Potrivit serviciului de securitate, in epava s-au gasit urme de Hexogen - o substanta exploziva care a mai fost folosita de extremistii ceceni, de exemplu, in 1999, cand au aruncat in aer un bloc de locuinte din Moscova.

Listele de pasageri arata ca toti cei aflati in zborul catre Soci erau rusi, cu o singura exceptie, un israelian.

Marea majoritate par sa fi fost etnici rusi. Se pare totusi ca printre ei s-a aflat si o femeie, de origine cecena.

Anchetatorii nu vor sa speculeze, dar faptul ca pana la aceasta ora nimeni nu s-a interesat de soarta ei nu face decat sa alimenteze suspiciunile.

Tehnicienii fac eforturi sa extraga datele din inregistratoarele de bord ale celor doua aparate, in speranta ca vor ele vor furniza o imagine mai clara a celor intamplate.

Presa independenta continua sa sustina ipoteza terorismului, scriind ca Rusia are si ea acum o catastrofa de talia lui 11 septembrie.

O grupare islamica intitulata "Brigazile Islambouli" a postat pe un site internet un mesaj in care isi asuma responsabilitatea pentru prabusirea celor doua avioane.

In comunicat se spune ca in fiecare cursa au existat cate 5 teroristi, care si-au dus misiunea la bun sfarsit, in ciuda numeroaselor piedici intampinate.

Autoritatile ruse nu au reusit pana la aceasta ora sa verifice daca mesajul este autentic.