Noul PSD: Adrian Nastase - la Cotroceni, Ion Iliescu - la partid. Cu aceasta imagine au plecat ieri pesedistii de la Congresul extraordinar al partidului de guvernamant. Rocada nu a fost atat de simplu de infaptuit.

In ceea ce priveste candidatura lui Adrian Nastase, aceasta a fost acceptata si chiar dorita de catre PSD, deoarece toate sondajele arata ca este singura posibilitate ca partidul sa aiba un reprezentant la Cotroceni in urmatorii cinci ani.

Membrii PSD s-au impartit in doua tabere in ultima saptamana, fiecare avand o alta viziune in privinta pozitiei pe care o va ocupa Ion Iliescu dupa revenirea in partid.

Unii au dorit o rezolutie a congresului prin care sa i se adreseze lui Ion Iliescu invitatia de a reveni ca presedinte al partidului, in timp ce altii au sustinut ca este suficient ca Ion Iliescu sa fie invitat sa candideze pe listele pentru Senat ale partidului.

Cu 24 de ore inaintea congresului, diferendul nu era inca lamurit, mai ales ca, in categoria celor din urma, se inscria si Adrian Nastase. In preziua congresului s-a vorbit despre un punct de sine statator inclus pe ordinea de zi, finalizat cu o rezolutie, prin care Iliescu sa fie invitat sa candideze. (C.D., L.R.

) Variantele s-au modificat de la o ora la alta, pe masura ce una sau alta din parti facea presiuni, mergand pana la agitarea pericolului scindarii. Asa s-a ajuns ca Adrian Nastase sa ii aloce lui Ion Iliescu partea de mijloc a discursului sau si sa inoveze in desfasurator prin supunerea invitatiei la vot.

O mare parte dintre participanti se asteptau ca, la acest moment, Adrian Nastase sa mentioneze, fie si in treacat, o persoana pentru functia de prim-ministru. El a facut acest lucru in urma cu o saptamana, cand, la insistentele presei, a spus ca Mircea Geoana ar fi "un candidat puternic".

Sub bliturile si camerele de luat vederi, acesta se purta ca si cand ar fi fost deja chemat sa formeze un nou guvern PSD. Iluzia lui Geoana a fost intarita si de chemarea sa in prezidiul congresului. Dupa tipicul pesedist, acestuia i s-au atasat doua "umbre": Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea.

In timp ce Geoana radia de la tribuna, Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu aratau posomorati si plictisiti.

Nominalizarea lui Adrian Nastase pentru candidatura la Cotroceni a adunat unanimitatea de voturi, dar cele mai multe aplauze le-a strans Ion Iliescu, in absenta, la fiecare rostire a numelui sau.