Copresedintele Aliantei PNL-PD si candidat la alegerile prezidentiale, Theodor Stolojan a admis, joi, intr-o emisiune televizata, pentru prima data, ca PNL-PD ia in considerare posibilitatea unui parteneriat preelectoral cu PUR, materializat prin nominalizarea unor membri ai acestui partid pe listele parlamentare ale Aliantei.

Fara «Guvern din umbra»

Stolojan a infirmat posibilitatea ca Alianta sa desemneze un "Guvern din umbra", care urma initial sa fie anuntat in luna septembrie. Rationamentele acestei decizii constau in inoportunitatea unui asemenea anunt atat timp cat nu se cunosc rezultatele alegerilor, precum si posibilitatea diminuarii competitiei interne, cea care, in viziunea liderului liberal, mobilizeaza militantii partidelor.

In septembrie va fi anuntat insa prim-ministrul propus de Alianta, iar Stolojan nu a negat posibilitatea ca acesta sa fie Adriean Videanu.

Avem nevoie de crestere economica de 7%

In alta ordine de idei, liderul Aliantei considera ca "Romania ar trebui sa aiba minimum 7% in fiecare an, daca vrem sa fim seriosi in reducerea decalajelor economice si a saraciei intr-o perioada rezonabila de timp, ma refer la 25-30 de ani, 35 de ani". Pentru a ajunge la asemenea rezultate, Stolojan propune o reducere a fiscalitatii, concomitent insa cu intarirea disciplinei fiscale.

Prioritatea Aliantei PNL-PD este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, a spus Stolojan, adaugand ca el considera ca datoria actualului Guvern este sa faca tot ce este posibil pentru a finaliza capitolele de negociere cu Uniunea Europeana si pentru indeplinirea angajamentelor asumate.

Referitor la Canalul Bastroe, copresedintele Aliantei PNL-PD, Theodor Stolojan, a precizat ca incercarea tarii noastre de a internationaliza aceasta problema este o modalitate de a gasi o solutie, dar a subliniat ca ar fi fost necesare intalniri bilaterale Ucraina-Romania la nivel de presedinte de stat sau prim-ministru.

Doina Tanase, Adrian Gabriel Mosneag