HOTARARE Valoarea medie a unei locuinte peste care va trece Autostrada Bors-Brasov a fost evaluata la 450 de milioane de lei

1200 de exproprieri pe traseul Bechtel

Guvernul a aprobat, printr-o hotarare recenta, inceperea procedurilor de expropriere a 1207 locuinte aflate in proprietate privata din judetele Bihor si Cluj situate pe o sectiune a Autostrazii Brasov-Cluj-Bors, valoarea despagubirilor ridicandu-se la 542,5 miliarde lei.

Pe lista constructiilor expropriate se afla o serie de locuinte din comunele bihorene Abram, Tauteu si Balc, precum si din comunele clujene Savadisla, Ciurila, Tureni, Sandulesti, Turda, Mihai Viteazu si Moldovenesti.

Din totalul celor 1055 de locuinte care vor fi expropriate in judetul Cluj, 74 apartin consiliilor locale, 27 se afla in proprietatea primariilor, 4 apartin unor institutii bisericesti, iar restul se afla in proprietatea unor persoane private. Locuintele sunt amplasate pe o suprafata totala de 1,9 milioane metri patrati.

Pentru judetul Bihor, s-a stabilit exproprierea a 152 locuinte, amplasate pe o suprafata de 514.535 metri patrati, dintre care 10 imobile se afla in proprietatea comunelor, iar una apartine Parohiei Ortodoxe Romane. Sumele aferente despagubirilor vor fi asigurate din credite externe, contractate in acest an, destinate realizarii Autostrazii Brasov-Cluj-Bors.

In actul normativ se mai precizeaza ca planurile cu amplasamentul lucrarii, delimitarea suprafetelor si a constructiilor supuse exproprierii, precum si tabelul cu imobilele proprietate privata supuse acestei proceduri vor fi aduse la cunostinta publica si afisate la sediul consiliilor locale ale comunelor respective.

Lucrarile la autostrada sunt considerate ca fiind de utilitate publica de interes national.