Intrarea Ungariei in Uniunea Europeana a trezit brusc interesul vecinilor unguri pentru plaiurile mioritice. Insa destinatia lor se rezuma, de regula, la cea mai apropiata benzinarie de granita.

Astfel, in vama de la Varsand, localitate aflata la doar citiva kilometri de Gyula, in acest sfirsit de saptamina au fost cozi foarte mari, formate in majoritate din ungurii care au venit in Romania sa cumpere benzina.

Simbata seara, ungurii au iesit in numar mare la cumparaturi spre Romania, pe la Varsand. Coada de masini s-a intins, practic, pe toata distanta dintre cele doua puncte de trecere a frontierei. Peste trei sferturi din cei care formau coada erau cetateni unguri care venisera sa se aprovizioneze cu benzina.

“Afacerea” le-a luat cam trei ore la iesirea din Ungaria si cam tot atitea la intoarcere.

Unii au trecut si spre duty-free-shop-uri pentru a se aproviziona cu tigari, daca tot au fost nevoiti sa stea la rind. Coada inainta in pas de melc deoarece mare parte din masini, care aveau rezervorul gol, erau impinse pina la pompa din Varsand. Politistii de frontiera au fost de-a dreptul coplesiti, mai ales ca multi dintre “clienti” erau cunostinte vechi.

“Unde mergi?”, a fost intrebat un tinar care circula cu o Lada 1300 albastra. “La Petrom”, a venit raspunsul, identic cu al altor citiva zeci de cetateni maghiari dinaintea sa. Odata ajunsi la Varsand, ungurii opreau la o benzinarie privata, situata imediat dupa iesirea din vama.

Patronii benzinariei isi fac reclama in ziarele din Gyula, anuntind preturi mai mici la carburanti, trecute direct in forinti.