Un oficial european a declarat agentiei France Presse ca este in curs o investigatie a Comisiei Europene asupra contractului incheiat de autoritatile romane cu firma EADS pentru securizarea frontierelor, contract atribuit fara licitatie.

Oficialul european a declarat ca partea romana invoca o prevedere din legislatia interna care da posibilitatea incheierii unor asemenea contracte fara licitatie.

Totusi, Comisia Europeana solicita autoritatilor romane mai multe informatii asupra acestui contract, avand in vedere ca asemenea securizari ale frontierelor se fac si printr-un program Phare.

Partea romana se apara: e vorba de aparare nationala

Ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, afirma ca firma EADS va asigura logistica si comunicatiile pentru un sistem de securitate a frontierelor integrat, implicand mai multe institutii romanesti, si, in acelasi timp, corelat si cu al altor state cu frontiere rasaritene ale Uniunii Europene.

Este vorba de un contract in valoare de 650 de milioane de euro, a carui valoare ar putea creste pana la un miliard de euro.

Dl Farcas a explicat la BBC ca atribuirea contractului a fost facuta fara licitatie deoarece domeniul securitatii este extrem de sensibil. Alexandru Farcas afirma ca nici un stat din Europa civilizata nu organizeaza licitatii in acest domeniu, deoarece datele importante legate de securitatea nationala nu pot fi comunicate mai multor competitori.

Ministrul integrarii invoca articolul 30 din tratatul Uniunii Europene care precizeaza ca exista anumite proceduri speciale, altele decat licitatiile publice, la achizitiile de securitate si aparare.

Ministrul integrarii Alexandru Farcas precizeaza ca banii pentru plata acestui sistem de securizare a frontierelor sunt obtinuti din imprumuturi europene garantate de guvernul roman.

"EADS are ocazia sa-si schimbe profilul"

Un director al companiei, Stefan Zoller, a declarat intr-un interviu acordat agentiei France Presse ca acesta este primul contract de asemenea anvergura pe care EADS il semneaza in sectorul de tot mai mare interes al sistemelor antiteroriste.

Compania EADS s-a specializat in domeniul apararii si doreste, cu ocazia contractului cu Romania, sa faca o schimbare de profil. Acelasi director mai spune si ca, odata pus la punct sistemul pe care EADS il va livra Romaniei, se deschide calea de a livra acelasi produs si altor natiuni la preturi "mult mai mici".

BBC

Contractul de un miliard de euro pentru securizarea frontierelor pe care Guvernul l-a incheiat cu concernul EADS nu a fost insotit de un contract de offset (operatiuni compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala), asa cum prevede legislatia in vigoare.

Mai exact, Ordonanta de Urgenta 189/2002, aprobata de Legea 354/2003, stipuleaza ca, in cazul contractelor ce depasesc 5 milioane de euro, trebuie incheiate acorduri de compensare reprezentand cel putin 80% din valoarea achizitiei.

Astfel, compania sau statul care vinde echipament militar se angajeaza sa cumpere de la beneficiar fie componente ale produsului finit, fie orice alte produse si servicii de valoare aproximativ echivalenta.

In cazul statelor care se pricep sa negocieze, valoarea contractului de offset poate aduce un excedent de bani. Ungaria, de exemplu, a cumparat avioane de lupta produse in Suedia in valoare de 460 de milioane de euro. In contul offset, suedezii au facut investitii si importuri din Ungaria totalizand 110% din valoarea contractului, adica peste 500 de milioane de euro.

Si in Romania s-a semnat un contract de offset dupa emiterea ordonantei, referitor la achizitia celor doua fregate de la Marina Regala Britanica. La acea data, modul de intocmire a contractului a fost defectuos, in sensul ca „obligatiile“ impuse partii britanice privind compensarea celor 116 milioane de lire sterline erau… optionale.

Cu toate acestea si cu toate ca au declarat ca nu prea au ce cumpara din Romania, britanicii vor compensa de bunavoie cel putin jumatate din suma.

In cazul contractului cu EADS, Romania nu se alege nici macar cu atat. Conform legii, ar fi trebuit sa asteptam ca minimum 800 de milioane de euro din miliardul platit de contribuabili sa fie investiti in Romania.

Seful Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, chestorul Aurel Neagu, primul oficial guvernamental care a dat publicitatii informatii despre contractul cu EADS, ne-a declarat, ieri, ca nu stie daca s-a semnat vreun contract de offset. Neagu ne-a mai spus ca nu stie nici cine ar fi insarcinat cu gestionarea aplicarii acestei legi.

Partea nostima este ca Guvernul nu va putea nega ca acest contract intra sub incidenta legii, dupa ce a justificat atribuirea fara licitatie tocmai prin faptul ca proiectul tine de „apararea nationala, ordinea publica si siguranta nationala“.

Incalcarea Legii offset-ului este ultimul dintr-o serie de indicii ca acest contract a fost semnat „la repezeala“, numai pentru ca sume enorme sa fie alocate rapid. Conform declaratiilor ministrului Vasile Puscas, se pare ca nu s-a facut inca un proiect pentru contractul deja semnat.

De asemenea, securizarea urmeaza sa se faca pe intreaga lungime a frontierei Romaniei, cu toate ca o treime va deveni delimitare interna a „Europei fara frontiere“.

In documentele de pozitie privind aderarea Romaniei la UE, nu este mentionata necesitatea acestui proiect. In plus, incheierea contractului nu a fost anuntata in prealabil. EADS a remis un comunicat abia in ziua semnarii, pe 12 august, iar Guvernul - abia pe 14 august, la o zi dupa ce informatia fusese relatata de Cotidianul.

Cotidianul - 30 august 2004