Surse din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) dau ca sigura inlocuirea lui cu Dan Ghibernea, actualul ambasador al Romaniei in Marea Britanie *Ghibernea este considerat omul lui Adrian Nastase, in timp ce Fulga este un apropiat al lui Ion Iliescu.

O informatie-soc pune din nou pe foc lumea politica din Romania.

Seful Serviciului de Informatii Externe, Gheorghe Fulga, va pleca din functie, urmand a fi numit ambasador. In locul sau va fi numit, mai mult ca sigur, Dan Ghibernea, ambasadorul Romaniei la Londra, ceea ce inseamna ca unul dintre serviciile de informatii ale Romaniei va iesi din sfera de influenta a presedintelui Ion Iliescu.

Pana in momentul de fata, cei doi sefi ai serviciilor de informatii - Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE) - erau oamenii presedintelui tarii, Ion Iliescu. De altfel, acesta, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), are principalele prerogative in materie de securitate.

In acest moment insa, o miscare pe care ziarul “Stirea Zilei” a dezvaluit-o de mai multa vreme incepe sa-si arate efectele. Este vorba despre “rocada mare” - inversarea rolurilor intre Iliescu si Nastase dupa o eventuala victorie a PSD in alegerile prezidentiale si parlamentare din aceasta toamna.

Ca urmare a acestei rocade, Nastase ar deveni presedintele Romaniei, urmand ca Iliescu sa fie desemnat premier, din pozitia de sef al PSD. In urma acestei mutari a PSD, e clar ca Nastase trebuie sa-si asigure inca de pe acum parghiile pentru a controla cele mai importante institutii pe care, ca sef al statului, le-ar avea in “ograda” proprie.

Una dintre aceste institutii este Serviciul de Informatii Externe, condus actualmente de Gheorghe Fulga - un apropiat al presedintelui Iliescu.

Ca urmare a rocadei dintre Iliescu si Nastase, au inceput si miscarile de trupe. Conform unor surse din CSAT, una dintre ele va fi plecarea lui Fulga din fruntea SIE si inlocuirea sa cu un apropiat al lui Nastase. Sursele citate, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca Fulga va fi numit ambasador al Romaniei dupa plecarea din functia de director al SIE.

Contactat de reporterii nostri, Gheorghe Fulga a refuzat sa comenteze aceasta informatie.

Fost sef de radio - viitor sef de serviciu secret

Aceleasi surse ne-au dezvaluit faptul ca viitorul sef al SIE va fi Dan Ghibernea, actualmente ambasador la Londra. Considerat un apropiat al premierului Adrian Nastase, Ghibernea a respins aceasta informatie. “E o prostie. Ca sa fiu desemnat sef al SIE, trebuie sa mi se propuna si sa accept acest lucru, ceea ce nu s-a intamplat.

Vreau sa-mi duc la sfarsit mandatul de ambasador in Marea Britanie”, ne-a declarat fostul director al postului de radio Europa FM.

Ghibernea a lasat Parlamentul pentru radio

Dan Ghibernea s-a nascut la 15 septembrie 1954. A absolvit Universitatea Bucuresti, promotia 1977, Scoala postuniversitara de relatii internationale de la Sorbona si Facultatea de Filosofie (sectia engleza-franceza) la Sorbona, Paris. Intre anii 1977 si 1980 a lucrat ca traducator la Intreprinderea CONECT din Bucuresti.

Dupa 1980 a fost angajat timp de 10 ani in cadrul Academiei de Stiinte Sociale, Departamentul de Relatii Externe, iar dupa 1990 a facut parte din Departamentul de Relatii Externe al Academiei Romane.

Primul sau contact cu mediul politic il are in 1993, fiind numit sa ocupe functia de sef al Departamentului de Politica Externa din Camera Deputatilor. A condus acest serviciu pana in anul 1997. In 1995 devine membru al PDSR si este numit secretar adjunct cu problemele internationale al partidului. Cariera sa de politician a inceput in 1996, o data cu alegerea sa pe listele de deputat ale PDSR.

Este desemnat sa reprezinte timp de patru ani in Parlament partidul care se afla la acea data in opozitie, de catre alegatorii din circumscriptia electorala Arges. La calitatea de deputat renunta la data de 8 februarie 2000 pentru a prelua functia de director general al postului de radio Europa FM.

Un an mai tarziu, pe 17 octombrie 2001, este desemnat sa reprezinte ca ambasador interesele Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii.

Gheorghe Fulga - cel mai apreciat sef al SIE

Gheorghe Fulga a fost numit seful Serviciului de Informatii Externe la data de 12 februarie 2001.

Nascut in anul 1951, Gheorghe Fulga este absolvent al Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti si a profesat mult timp ca lector universitar. A fost ales pe listele de deputati ale PDSR in noiembrie 2000 si este considerat un apropiat al anturajului presedintelui Iliescu.

Fulga i-a succedat la conducerea SIE lui Catalin Harnagea, care a demisionat de la conducerea acestei institutii la scurt timp dupa alegerile din anul 2000.

Numele actualului sef al SIE a aparut in presa legat de participarea la infiintarea Bancii Romane de Scont, cunoscuta ca “Banca lui Sorin Ovidiu Vantu”, si de firmele pe care le detine sau la care este actionar: editura “Apertus”, societatea de consultanta in afaceri si management “Consilia” si firma de publicitate “General Media Advertising”.

Chiar daca presa nu s-a sfiit sa il atace in mai multe randuri, Gheorghe Fulga este considerat omul cu cea mai buna imagine dintre toti cei care s-au perindat la sefia Serviciului de Informatii Externe in ultimii 14 ani.