Dupa 14 ani in care activele Societatii Nationale "Imbunatatiri Funciare" (SNIF) s-au degradat constant, statul a decis privatizarea, in etape, a sistemului national de irigatii.

Potrivit Planului de reorganizare globala a SNIF, ce va fi aprobat in urmatoarea sedinta de Guvern, o parte din activele SNIF vor fi preluate de Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, o structura nou-creata, care va functiona sub autoritatea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

"Agentia Domeniilor Statului va fi autoritatea desemnata sa supravegheze privatizarea SNIF."

Concedieri la SNIF dupa privatizare

In prima faza, reorganizarea SNIF se va face prin privatizarea atelierelor de productie, intretinere si reparatii. De asemenea, va fi vandut parcul de masini, utilajele grele si mijloacele de transport, cladirile de productie cu echipamente si instalatiile aferente activitatilor nespecifice domeniului imbunatatirilor funciare.

Treptat, va fi redus numarul angajatilor care lucreaza la exploatarea statiilor de pompare de punere sub presiune, ca urmare a transmiterii proprietatii sau folosintei gratuite asupra infrastructurii din amenajarile de irigatii catre organizatii si federatii. Totodata, ca urmare a privatizarii unei parti a SNIF sau a restrangerii de activitate, vor urma concedieri colective ale personalului.

Dupa infiintarea Administratiei, SNIF va avea structura organizatorica de tranzitie formata din o parte a personalului, utilajelor si activelor detinute in prezent. SNIF va presta servicii de intretinere-reparatii a amenajarilor de imbunatatiri funciare, in calitate de prestator exclusiv, in primii doi ani de la infiintarea Administratiei.

Noua structura isi va desfasura activitatea in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare si cu regulamentul de organizare si functionare, care se aproba in termen de 15 zile de la data infiintarii Administratiei, prin hotarare a Guvernului.

Reabilitarea sectorului de irigatii

Scopul acestor masuri il reprezinta reabilitarea si reforma sectorului de irigatii, prin realizarea unor venituri care sa acopere costurile de exploatare, intretinere si reparatii a amenajarilor de irigatii.

"Comunitatile rurale trebuie sa participe la activitatile de imbunatatiri funciare prin dezvoltarea si intarirea asociatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii", se arata in nota de fundamentare a hotararii de Guvern.

Pe de alta parte, statiile de pompare de punere sub presiune vor fi exploatate in continuare de catre SNIF pana la transmiterea in proprietatea asociatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii.

Patrimoniul SNIF, vandut din 2006

Privatizarea unor componente din patrimoniul SNIF va incepe la doi ani de la infiintarea Administratiei si va cuprinde mai multe etape. Prima etapa va cuprinde vanzarea de active si va putea incepe de la 1 mai 2006, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale de stat aprobata prin Legea 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.

Activele ce vor fi vandute se incadreaza in categoria celor ce urmeaza a fi scoase din functiune ca urmare a depasirii duratei normale de utilizare. A doua etapa o va constitui privatizarea atelierelor si activelor secundare, nu mai tarziu de 31 decembrie 2006. Ultima etapa a privatizarii va consta in vanzarea actiunilor ramase dupa epuizarea primelor doua etape si va incepe din 2007.