Spotul PSD privind alegerile preliminare pentru desemnarea candidatilor partidului in cursa pentru Senat si Camera Deputatilor continua sa se difuzeze pe posturile de radio si televiziune. Cum este posibil ca o formatiune politica sa-si faca publicitate electorala inainte de data inceperii oficiale a campaniei? Daca este vorba despre PSD, nimic mai simplu.

In fata puterii, Consiliul National al Audiovizualului, care se mai si proclama drept autoritate publica autonoma, garant al libertatii de exprimare si al interesului public, aproape ca nu cracneste. PSD ajunge astfel mai presus de lege si este total liber sa inceapa campania chiar si cu doua luni mai devreme de termenul legal.

Saptamana trecuta, dupa prima tentativa a partidului de guvernamant de a difuza spotul, presedintele CNA, Ralu Filip, declara ca va lua masuri si va trimite o scrisoare televiziunilor pentru oprirea acestuia.

In acelasi timp, seful campaniei electorale a PSD, Dan Nica, sustinea ca a primit aprobarea Consiliului pentru difuzarea spotului si ca a retinut si obiectiile fata de "anumite elemente din clip" la care se va renunta. "Campania insa va ramane ca atare", a ramas Nica de neclintit.

Prin urmare, au fost eliminate acele secvente referitoare la masurile interne, cum ar fi rezervarea a 30 de procente pentru tinerii primiti pe listele parlamentare, dar aspectele privind campania electorala evidenta au ramas la locul lor. In continuare se vorbeste despre faptul ca "in PSD a venit vremea schimbarii".

Nu s-a "umblat" nici la imaginile care infatisau pe scara rulanta de la metrou cum tinerii urcau, iar batranii coborau si prin care se sugera transferul intre generatiile PSD.

Inversunati in incercarea lor de a convinge populatia sa-i voteze in toamna, pesedistii au luat in vizor si presa scrisa. Au inceput astfel sa publice reclame cu privire la derularea sistemului privind alegerile preliminare in unele ziare centrale. Aici e mai simplu, pentru ca nu-i opreste nici o reglementare.

Consiliul National al Audiovizualului insa, care trebuia sa functioneze perfect in privinta difuzarii spoturilor electorale la radio si televiziune, inchide ochii la abuzurile pe care le savarseste PSD.

Mai mult decat atat, in mod surprinzator, presedintele acestui organism afirma raspicat ca nu vede in clipul "confectionat" de partidul de guvernamant vreun element de campanie si, cu atat mai mult, un mesaj politic. "Este strict o invitatie pentru membrii PSD de a-si desemna candidatii pentru alegerile parlamentare. Din punctul meu de vedere este legal", ne-a declarat, ieri, Ralu Filip.

Suparat ca l-am deranjat din petrecerea concediului si ca l-am sunat duminica pentru a ne lamuri cu privire la difuzarea spotului PSD, presedintele CNA a raspuns expeditiv ca nu este nimic ilegal in ceea ce face PSD. "La inceput a existat un alt spot pe care noi l-am oprit. Acesta de acum se rezuma doar la invitatia catre membrii de partid de a-si nominaliza candidatii la alegerile parlamentare.

Nu are mesaj politic. Oricare alt partid poate face acest lucru", ne-a spus Ralu Filip. Incercand sa subliniem ca, pe langa cei 700.000 de membri ai PSD, si restul populatiei este obligata sa vada si sa asculte cum se aplica masurile interne ale formatiunii de guvernamant, Filip ne-a intrerupt enervat: "Asa, si?"

"Ralu Filip nu a mers pana la capat, pentru ca e promovat de PSD"

Rasvan Popescu, membru in conducerea CNA, a explicat comportamentul nepotrivit al colegului sau, Ralu Filip, fata de abuzurile pe care le savarseste PSD: "Noi am discutat telefonic si dansul realizeaza ca este o actiune ilegala si ca se promoveaza un mesaj politic, dar el este promovat de PSD in fruntea CNA.

Din acest motiv nu a putut sa mearga pana la capat si a trebuit sa accepte aceasta formula hibrida". "Dupa parerea mea, prin difuzarea spotului PSD se incalca legea. Chiar daca s-au operat modificari, tot este vorba despre publicitate politica, pe care CNA o interzice", a apreciat Rasvan Popescu.

Acesta a subliniat ca PSD transmite un mesaj politic clar, inscris in arsenalul sau de campanie, referitor la schimbul de generatii care se face in interiorul partidului.

PSD: "Daca nu va place clipul, uitati-va la altele care va sunt pe plac"

Daca de la Gabriel Oprea, membru in Biroul Coordonator al PSD, nu am putut obtine o reactie, acesta refuzand cu incapatanare sa faca declaratii pe orice tema politica - fapt care nu-l poate ajuta foarte mult in ascensiunea pe care o doreste in interiorul partidului -, am apelat la Ion Stan, colegul sau din conducerea formatiunii.

Cum era de asteptat, el a afirmat ca difuzarea clipului este "perfect legala". "Vizeaza alegerile din interiorul partidului, nu-i indeamna pe oameni sa voteze PSD", a adaugat Stan.

Intrebandu-l si pe acesta de ce trebuie ca intreaga populatie sa fie informata cu privire la o actiune de partid care-i priveste strict pe membrii PSD, pesedistul ne-a sfatuit sa nu urmarim reclama daca nu ne palce.

"Si eu selectez emisiunile pe care vreau sa le vad si nu ma uit la cele care nu-mi plac", a venit propunerea aberanta a lui Ion Stan, adresata romanilor.

"In acelasi timp, liderul PSD a incercat sa gaseasca scuze pentru decizia partidului de a difuza spotul cu pricina. "Oricum, clipul nu se difuzeaza pe toate canalele", a aratat acesta, recunoscand apoi ca "au fost selectate cateva posturi" de catre PSD pe care sa fie urmarita reclama.

Pentru o demonstratie plauzibila, Stan a invocat apoi situatia celorlalte partide. A confundat insa publicitatea cu declaratiile de presa. "Da´ ce, Dan Voiculescu nu a declarat ca pe nu stiu ce data o sa aiba loc Consiliul National al PUR? A facut o informare cu privire la un eveniment din partidul sau, nu?", a afirmat pesedistul, nereusind sa se convinga nici pe sine de ceea ce sustine.

Ultimul fapt de care s-a agatat in demonstratia sa a fost decizia consiliului condus de Ralu Filip: "...in plus, este o modalitatea agreata de CNA... si, oricum, este un lucru bun care se intampla pentru tara".

Comisie parlamentara de ancheta pentru activitatea CNA

Dupa ce saptamana trecuta Alianta PNL-PD a protestat fata de promovarea clipului PSD, astazi, reprezentantii opozitiei vor sa discute din nou aceasta problema. Membrii Consiliului National al Audiovizualului s-ar putea trezi cu o invitatie la parlament pentru a explica de ce nu-si fac datoria.

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca daca CNA nu va aplica ceea ce singur dispune, prin deciziile date, este posibila infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta care sa analizeze activitatea acestuia: "Avem de-a face acum cu un clip altoit cu acelasi continut politic. Daca nu se iau masuri, vom apela la alte mijloace.

Vom face o comisie de ancheta si vom chema CNA la raport pentru ca nu-si face datoria".