El a mai spus, ca acesta este primul contract de asemenea anvergura pe care EADS il semneaza in sectorul sistemelor antiteroriste. „Compania EADS s-a specializat in domeniul apararii si doreste, cu ocazia contractului cu Romania, sa faca o schimbare de profil“, declara oficialul.

Dincolo de faptul ca, dupa cat se pare, buzunarele romanilor au ajuns platforma de experimente tehnologice, declaratia arunca in aer explicatiile oficialilor romani, care incercau sa justifice modul de atribuire a contractului. Adrian Nastase a motivat ca EADS este una dintre cele mai serioase firme din Europa.

Chestorul Aurel Neagu, seful Politiei de Frontiera, a spus chiar ca a vizitat sediul societatii si a constatat ca este „cea mai tare“. Dupa declaratiile lui Zoller, EADS are o parere mult mai modesta despre sine. Totusi, a fost selectata „din 20“ care, dupa parerea oficialilor, nu puteau sa ofere ceva mai bun.

Desi sustin ca au existat 20 de firme (nenominalizate) interesate sa participe, reprezentantii Ministerului de Interne nu au intocmit o cerere de oferta, pentru a vedea ce pot obtine. Cererea de oferta este procedura standard de achizitie in domeniul militar, nu incredintarea directa, asa cum sugereaza Adrian Nastase.

Acesta a declarat ca proiectul „vizeaza siguranta nationala, iar pentru aceste tipuri de documente nu se cere licitatie publica cu caiete de sarcini imprastiate peste tot in lume“.

Insa si alte tari membre NATO au secrete si isi permit, totusi, sa imparta caiete de sarcini la mai multe firme, iar cererea de oferta decurge aproape la fel ca o licitatie, in sensul ca participantii isi imbunatatesc periodic, ofertele in functie de concurenta.

Referitor la procedura de atribuire, Comisia Europeana a solicitat chiar o ancheta, despre care un oficial european citat de AFP spune ca este in curs. Oficialul european a declarat ca partea romana invoca o prevedere din legislatia interna care da posibilitatea incheierii unor asemenea contracte fara licitatie.

Totusi, Comisia Europeana solicita autoritatilor romane mai multe informatii asupra acestui contract, avand in vedere ca securizarile frontierelor se fac si printr-un program PHARE.

Valoarea enorma a contractului este ilustrata si de faptul ca tot un miliard de euro va cheltui Uniunea Europeana pentru securizarea tuturor frontierelor sale externe. Pentru fiecare dintre cei 21 de milioane de romani, suma inseamna 50 de euro, adica aproape doua milioane de lei.