Mii de metri cubi de pamant de pe falezele din nordul si sudul statiunii Eforie au alunecat in mare in urma ploii torentiale ce a afectat litoralul romanesc la sfarsitul saptamanii trecute.

Sute de metri patrati de taluz de pe falezele de promenada din nordul si sudul statiunii Eforie s-au surpat in mare in noaptea de 29 spre 30 august, alunecarile de teren fiind provocate de cantitatile mari de apa infiltrate in terenul instabil in timpul ploii torentiale de sambata.

Viceprimarul orasului Eforie, Ion Vasile, a declarat ca cele doua alunecari de teren s-au produs in Eforie Nord, pe o lungime de aproximativ 200 de metri liniari, unde intreaga portiune cuprinsa intre soseaua de promenada si baza esplanadei s-a prabusit, o situatie similara aparand in Eforie Sud, in zona de agrement Splendid Beach.

Potrivit politistilor din Eforie, faleza incepuse sa se lase inca de sambata noapte, in timpul ploilor, cand bucati de piatra s-au prabusit spre mare. Balustrada ce margineste faleza a continuat sa se lase si mai mult in timpul zilei, iar, duminica noapte, sute de metri patrati de taluz au luat-o la vale, spre plaja.

O terasa din lemn a fost distrusa aproape in totalitate, iar ospatarul care lucra in incinta s-a salvat in ultimul moment. Mai mult, cantitatea mare de apa infiltrata in sol a afectat serios promenada din cele doua statiuni.

Directorul societatii Apele Romane Dobrogea-Litoral, Hristu Uzun, a declarat ca, din cauza scurgerilor de apa provenite de la ploi, la Tabara de copii de la Navodari s-au creat pe plaja santuri foarte mari.

Aceeasi situatie se inregistreaza in statiunea Mamaia, in zonele Savoy, Estival si Casino, in statiunea Neptun, pe plaja din zona Discotecii „Paparazzi“, si in Saturn, in dreptul Hotelurilor Cupidon si Hora.

Prefectul judetului Constanta, Gheorghe Martin, ne-a declarat ca s-au facut lucrari de intretinere a falezei.

„Au fost lucrari de intretinere, insa in previziunile expertilor nu au fost luate in calcul cantitati enorme de apa, cum au fost zilele trecute“, a declarat prefectul, care sustine ca, numai in sapte ore de ploaie, s-au strans 300 de litri de apa pe metru patrat, cantitate care in alti ani era stransa in sase luni.

Pagubele nu au fost, deocamdata, evaluate.

„Ploaia torentiala a provocat mari pagube si localnicilor din Eforie, inregistrandu-se peste 150 de imobile inundate, cinci case avariate si trei locuinte distruse, inundatii si infiltratii periculoase fiind semnalate si la Liceul «Carmen Silva», in toate centralele termice de cartier si la postul de Politie“, a mai declarat viceprimarul Ion Vasile.

Ieri, in toate zonele afectate, se actiona cu discuri, impingatoare si fadrome pentru nivelarea plajelor. Mai multe echipe de specialisti ai Inspectoratului de Stat in Constructii s-au deplasat la Agigea si Tuzla, unde cateva case si un bloc sunt in pericol de a se prabusi, din cauza fisurilor la structura de rezistenta.