Principalul candidat potential al Opozitiei, Malik Saidulaiev, a fost oprit de justitie sa candideze.

Noul presedinte si-a anuntat drept obiective principale garantarea securitatii si relansarea economica, pe baza vanzarilor de petrol, controlate in viitor 100 la suta de Guvernul cecen, conform unui acord deja incheiat cu Moscova (in prezent autoritatile cecene controleaza sub 50 la suta din vanzarile de petrol).

Alhanov a respins, de asemenea, orice negocieri politice cu separatistii, despre care a spus ca "isi au locul la lada de gunoi a istoriei". Viitorul lider a anuntat deja mentinerea lui Ramzan Kadirov, fiul predecesorului, pe postul de viceprim-ministru responsabil cu securitatea.

Alesul e condamnat

Separatistii ceceni au denuntat alegerile drept "o farsa" si "un vot ca in ghetoul de la Varsovia sau in gulagul lui Stalin". Ei au declarat ca alegerile nu ofera nici o garantie de apropiere a pacii. Patru dintre cei cinci lideri alesi pana acum in Cecenia au fost asasinati, aminteste corespondentul BBC.

Dupa separatistii Djohar Dudaev, Samil Basaev si Zelimhan Iandarbiev, liderul instalat anul trecut de Moscova, Ahmed Kadirov, a fost ucis in mai de explozia unei bombe pe stadionul din Groznii. Liderul separatist Aslan Mashadov, cu care Moscova a rupt orice dialog, a anuntat ca si noul presedinte ales va avea soarta predecesorilor.