In urma aplicarii planurilor de reforma pentru piata muncii germane, autoritatile federale vor dispune de mai multe posibilitati pentru a controla depozitele bancare ale cetatenilor.

Potrivit unei declaratii acordate cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung de un purtator de cuvant al Oficiului Federal pentru intermedierea fortei de munca, in viitorul apropiat functionarii vor fi sprijiniti legal pentru a obtine cat mai multe informatii despre conturile germanilor. Cei vizati de reformele propuse de Comisia condusa de Hartz vor fi, intr-o prima faza, somerii.

O prima masura menita a oferi informatii ce contravin secretului bancar a fost adoptata de autoritatile federale in urma cu doi ani, la putin timp dupa atentatele din Statele Unite ale Americii.

Pentru a evita circulatia banilor in diverse conturi, politia federala a primit o serie de drepturi, pe baza carora, la cel mai mic indiciu privind eventuale acte de terorism sau actiuni de spalare a banilor, toate informatiile asupra conturilor celor vizati trebuie puse la dispozitia organelor de control.

Urmatorul pas va fi aplicat de la inceputul anului 2005 si se refera la persoanele care beneficiaza de ajutor financiar din partea statului. Nu sunt cunoscute inca modalitatile prin care functionarii germani vor avea acces la economiile cetatenilor.

Comentatorii apreciaza insa ca adoptarea unor asemenea masuri da mana libera abuzurilor si ca o data acceptata noua legislatie, secretul bancar va deveni doar o sintagma teoretica, care nu isi va mai gasi aplicare in economia actuala a Republicii Federale Germania.